Μόνο που δεν αντάλλαξαν ύβρεις

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Εκτός ελέγχου κόντρα ανάμεσα σε Βενιζέλο και Λαφαζάνη. Σε έξαλλη κατάσταση ο υπουργός κατηγορούσε γενικά και για τα πάντα τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ (vid)

Ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κάθε πολιτικό πλαίσιο η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αφορμή ήταν οι κατηγορίες του κ.Λαφαζάνη ότι το κατεπείγον συνιστά ένα μείζον πραξικόπημα κατά του Συντάγματος , του κανονισμού της Βουλής και κατά δημοκρατίας.

Τότε ο υπουργός Οικονομικών βγήκε "εκτός εαυτού", ίσως και με κάποια δόση θεατρινισμού στο ύφος και στην ομιλία του, και χαρακτήρισε ύβρεις και θράσος τα περί πραξικοπήματος.

Μάλιστα, σε μία εξαιρετικά προσωπική επίθεση, ανταπέδωσε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Λαφαζάνη αποκαλώντας τον εκπρόσωπο της δραχμής, της  φτώχειας και της ταπείνωσης.

"Δεν γράφουμε συνδικαλισμό εδώ, εδώ γράφουμε τη μοίρα της χώρας" είπε ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνοντας ότι το "κατεπείγον" του νομοσχεδίου είναι υπαρξιακό ζήτημα.

Οι παρεμβάσεις του κ. Λαφαζάνη περί  φυλακής φούντωσαν ακόμη περισσότερο τον καβγά.

"Εσείς θα μας κλείσετε φυλακή. Ευτυχώς δεν ασκείτε εξουσία, γιατί αν η νοοτροπία σας περιβληθεί με το κύρος της εξουσίας θα μας κλείσετε φυλακή", συνέχισε απτόητος συνέχισε ο υπουργός  κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη.

Όλος ο διάλογος αναλυτικά

Βενιζέλος: 

"Θράσος και ύβρεις να μιλάτε για πραξικόπημα όταν υπάρχει κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας. Είστε εκπρόσωπος της Ελλαδας της δραχμής,  της φτώχειας και της ταπείνωσης. Δεν γράφουμε συνδικαλισμό εδώ, εδώ γράφουμε τη μοίρα της χώρας και δεν θα κρυφτείτε πίσω από νομοθετικά τερτίπια ευτελούς χαρακτήρα.

Να πείτε τη θέση σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου".

Σαρκαστική η απάντηση του κ. Λαφαζάνη:

"Θα μας κλείσετε και φυλακή;"

Εμφανώς εκτός κάθε ελέγχου ο υπουργός, εμμένει στα δικά του:

"Εσείς θα μας κλείσετε φυλακή, ευτυχώς δεν ασκείτε εξουσία, γιατί αν η νοοτροπία σας περιβληθεί με το κύρος της εξουσίας θα μας κλείσετε φυλακή. Να ζητήσετε συγνώμη γι' αυτό που είπατε περί πραξικοπήματος. Συγνώμη. Τελείωσε η πλάκα παίζουμε με το μέλλον της χώρας."

Στο σημείο εκείνο παρεμβαίνει η Βάσω Παπανδρέου:

"Παρακαλώ αυτοσυγκράτηση."

Όμως ο κ. Βενιζέλος δεν εννοούσε, όχι να ηρεμήσει, ούτε καν να ακούσει.

"Θα έπρεπε να τον ανακαλέσετε στην  τάξη όταν μίλησε για πραξικόπημα".

Γελώντας ο κ. Λαφαζάνης συνέχισε να "χτυπά" τον υπουργό χωρίς να ανεβάζει τους τόνους.

"Χάσατε την ψυχραιμία σας. Δεν είπατε ούτε ένα επιχείρημα".

Βενιζέλος: "Άκουσα και τα δικά σας."

Λαφαζάνης: "Αδιάσειστα επιχειρήματα."

Ο υπουργός όμως συνεχίζει να γυρίζει ξανά και ξανά στο κεντρικό του ζήτημα, στο να καταστήσει σαφές πως ο κ. Λαφαζάνης είναι υπέρ της χρεοκοπίας.

Αυτό ίσως και να δείχνει ότι ο θυμός του δεν ήταν τελικά τόσος όσος φαίνεται στο βίντεο.

Όπως και να χει, είπε μετά:

"Πείτε ότι είστε υπέρ της δραχμής, της φτώχειας και του αδιεξόδου."

Λαφαζάνης: "Παραφέρεστε."

Διαφωνίες και με Παπανδρέου και Παφίλη

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες χαρακτηρίζοντας το νέο μνημόνιο εγκληματικό, που σφαγιάζει τα λαϊκά δικαιώματα.

Τόνισε ότι το κόμμα του θεωρεί  ότι η κυβέρνηση και η Βουλή δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να ψηφίσουν μέτρα ότι που πτωχεύουν το λαό, ενώ υπογράμμισε την προσωπική ευθύνη του κάθε βουλευτή.

“Δεν πιστεύω με αυτή τη σύμβαση ότι λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε πραγματικά αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ. Φοβάμαι ότι δεχόμενοι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους και θα έχουν δημιουργήσει τους μηχανισμούς και το τείχος ώστε να μην μεταδοθεί το πρόβλημα σε αυτούς,”

θα έλεγε κανείς πως τα λόγια αυτά ανήκουν σε κάποιο στέλεχος της Αριστεράς.

Τα είπε όμως η Β. Παπανδρέου, ως πρόεδρος μάλιστα της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και έτσι έκλεισε την τοποθέτηση της κατά την συζήτηση της νέας δανειακής σύμβασης στην αρμόδια επιτροπή.

Νωρίτερα, η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεση "στο να δεχτούμε να συνεχιστεί μια πολιτική που μας επιβλήθηκε και είναι σε λάθος βάση".

Η κ. Παπανδρέου πάντως ανέφερε ότι ίσως για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική και επίπονη διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόϊκα μετά όπως είπε και την μεγάλη προσπάθεια κυρίως του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και βελτιώθηκαν ορισμένα θέματα.

"Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί ένα πακέτο διάσωσης δεν μπορεί να οδηγεί σε διόγκωση του χρέους, να αναβάλλει απλώς τα προβλήματα και να επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες", πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου

SHARE:

24Media Network