Μοσκοβισί: 'Εχει γίνει τόση δουλειά από την κυβέρνηση που θα ήταν κρίμα... αλλά δεν παρεμβαίνω στα πολιτικά

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Pierre Moscovici, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Pierre Moscovici, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) EUROKINISSI

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να στηρίζει η Ευρωζώνη την Ελλάδα, ζήτησε ο επίτροπος οικονομίας Π. Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση του με τον Α. Σαμαρά. Χαρδούβελης: "Δεν μιλήσαμε για προεδρική εκλογή, το 2015 τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν"

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών με τον επίτροπο οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, είχε στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης

Ο κ. Μοσκοβισί, ζήτησε από τον Α. Σαμαρά περισσότερες μεταρρυθμίσεις για "να περάσουμε από το παρόν πρόγραμμα σε μία νέα σχέση".

"Όπως είχα υποσχεθεί όταν έγινα επίτροπος, η πρώτη μου επίσκεψη θα ήταν στην Ελλάδα, πρώτη μετά από 40 ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μου γιατί η Ευρώπη είναι πολύ ευαίσθητη με την πληρότητα της ευρωζώνης και τις επιτυχίες της Ελλάδας στην ευρωζώνη και του ελληνικού ευρωπαϊκού προγράμματος. Μίλησα για αυτό με τον πρωθυπουργό. Προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτό τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την πρόοδο στην Κομισιόν. Είναι ενθουσιασμένοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και από τους πολίτες. Προσωπικά κι εγώ είμαι", δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και πρόσθεσε ότι για κάθε χώρα που ανήκει στην ευρωζώνη, υπάρχει ένα πλαίσιο υποχρεώσεων.

"Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ από τον ελληνικό λαό. Αν όμως δείτε τα στοιχεία για ανάπτυξη και ανεργία ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία", δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

"Δηλώνω σαν επίτροπος ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο επιμηκύνεται για δυο μήνες για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε αυτό. Ελπίζω στους υπόλοιπους δυο μήνες να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, την αξιολόγηση, να πάμε σε νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν".

Ο Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί καθόλου στην ελληνική πολιτική, ωστόσο αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει επί κυβέρνησης Σαμαρά.

"Δεν παρεμβαίνω καθόλου στη ελληνική πολιτική. Δεν είνςιι το πεδίο μου. Η Ελλάδα εφηύρε τη δημοκρατία. Μπορούμε να κάνουμε νέες εφευρέσεις, αλλά δεν είναι αυτό που θέλω να πω. Και ο ελληνικός λαός πάντα γνωρίζει πως να διαχειριστεί τη δημοκρατία. Μπορεί να κάνει νέες εφευρέσεις αλλά δεν για να πιθανολογώ. Είμαι εδώ για να συνομιλήσω με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος τον κ. Σαμαρα, έχω μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και με τον κ. Χαρδούβελη για να χαιρετήσω την πρόοδο, δεύτερον για να επισημάνω την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και για να πάμε στην επόμενη σχέση με την Ευρώπη με συνεργασία, μεταρρυθμίσεις. Έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα πράγματα, που είναι οδυνηρά και θα ήταν κρίμα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα , που πηγαίνουμε σε άλλου είδους σχέση με περισσότερη αρμονία, αυτό να ακυρωθεί".

Χαρδουβελης: Αν είμαστε συνεπείς, η ευρωζώνη θα βάζει πλάτη

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι δεν έγινε κουβέντα για τα πολιτικά, αλλά για την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις.

"Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά . Είπα ότι έχουμε κάνει τα περισσότερα και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να θέλει τις μεταρρυθμίσεις και θα το κάνει όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του. Σημαντικό είναι ότι το 2015 τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν , η ανεργία θα πέφτει. Η Ευρωζώνη μας έχει στηρίξει αλλά είναι συμαντικό να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε θα βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πως θα φτιάξουμε τους κατάλληλους θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας".

SHARE: