Μοσκοβισί: Τέλος τα Μνημόνια, δεν ξανάρχεται η τρόικα εδώ

Μοσκοβισί: Τέλος τα Μνημόνια, δεν ξανάρχεται η τρόικα εδώ
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαίκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί, την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο Επίτροπος Οικονομικών διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα γίνεται κανονική χώρα και ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα ισχύσει όπως σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο.

Το τέλος των Μνημονίων τον Αύγουστο προανήγγειλε από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθαρίζοντας ότι στο εξής η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος θα είναι αντίστοιχη με τον άλλων χωρών που εξήλθαν από τα μνημόνια (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).

«Το λέω δημόσια δεν είναι 4ο Μνημόνιο. Δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ» δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Μοσκοβισί καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Μάλιστα, εξήγησε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν θα έχει καμία σχέση με μνημόνιο αλλά θα ισχύσει «όπως και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο». «Θα είναι μια εποπτεία προσαρμοσμένη. Το κάνουμε για τους καθησυχάσουμε τους επενδυτές και να διευκολύνουμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στους επόμενους μήνες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Οκτώ χρόνια μετά η Ελλάδα ξαναγίνεται μια «νορμάλ» χώρα

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης ότι μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και στις αγορές. «Έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να είναι μια νορμάλ χώρα, μια φυσιολογική χώρα» είπε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε ότι από τον Αύγουστο ανοίγει ένα «νέο κεφάλαιο στην Ιστορία» της Ελλάδας. «Οκτώ χρόνια μετά η προσπάθεια αποδίδει καρπούς, η Ελλάδα βλέπει φως στο τούνελ» είπε και σημείωσε ότι μετά από μακρά περίοδο ύφεσης η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2017 ενώ οι ρυθμοί μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2018 και το 2019. Χειροκρότησε, όμως, και τις θεαματικές επιδόσεις της χώρας ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η Ελλάδα ξαναγίνεται ελκυστική» είπε και παρέπεμψε σε 40σέλιδο αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού Le Point για την «οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας».

Στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών η συμφωνία για το χρέος

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων χαρακτήρισε επίσης «νίκη» για τον ελληνικό λαό και την Ευρωζώνη το τέλος του προγράμματος. Εκδήλωσε, όμως, και την ικανοποίησή του σχετικά με τη συμφωνία για την απομείωση του χρέους λέγοντας ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών. «Είναι απαραίτητη η συμφωνία αυτή για το χρέος για να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να διασφαλιστεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με χαμηλά επιτόκια» ανέφερε. Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στη δεκαετή επιμήκυνση που επετεύχθη με τη συμφωνία υπογραμμίζοντας ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση 42 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Επίσης χαιρέτησε την απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από το ελληνικό ομόλογο. «Τα έσοδα από το ελληνικό χρέος θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό» διευκρίνισε.ο

Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων άνευ προηγουμένου. «Ποτέ στην ιστορία της ΕΕ δεν κατάφερε μια χώρα να μεταρρυθμιστεί τόσο γρήγορα και σε τόσο βάθος» είπε αλλά σημείωσε ότι μένουν πολλά να γίνουν ακόμη και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Να είστε σώφρονες και επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με τη λιτότητα αλλά για να μην παραστρατήσει η Ελλάδα» είπε ο κ. Μοσκοβισί απευθυνόμενος στους βουλευτές. Υπογράμμισε, επίσης, ότι παρά τη μείωση της ανεργίας κατά 7% το ποσοστό παραμένει «αφόρητο».

Ευχαριστώ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ξανακέρδισε την αξιοπιστία της χώρας

Ο Γάλλος επίτροπος έπλεξε όμως και το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σημειώνοντας ότι ξανακέρδισε τον θαυμασμό όλων και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο Eurogroup. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος χαιρέτησε τη στάση του κ. Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι λειτούργησε με «υπερεθνικό» κριτήριο και γνώμονα το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και ζήτησε «να συνεχίσει η Κομισιόν να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο για το καλό της Ευρώπης και των λαών της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα