Ν.Δ: Μεϊμαράκης μέχρι το συνέδριο ή εσωκομματικές εκλογές 30 Αυγούστου;

Ν.Δ: Μεϊμαράκης μέχρι το συνέδριο ή εσωκομματικές εκλογές 30 Αυγούστου;
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, ανοίγει μεθαύριο με τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δύο ομάδες “δελφίνων” και δύο πρώην πρόεδροι

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία ανοίγει την Παρασκευή την εσωκομματική συζήτηση με τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής στις 12 το μεσημέρι στη Συγγρού.

Η επίσημη στάση της Ν.Δ απέναντι στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα καθοριστεί στη σύσκεψη των γαλάζιων βουλευτών που συμμετέχουν στις επιτροπές σήμερα στις οκτώ το πρωί, πιθανόν υπό τον πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και παρουσία και του Νίκου Δένδια, που θα είναι και ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση.

Οι γαλάζιοι αναμένεται να κινηθούν και σε αυτή την ψηφοφορία συντεταγμένα, ενώ ακόμη και να πέσει η κυβερνητική πλειοψηφία απόψε κάτω από 120 βουλευτές, η Ν.Δ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόταση μομφής. Μαζί με αυτά τα δεδομένα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Μαξίμου μιλά για διαπραγμάτευση με ορίζοντα ένα μήνα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ και ο κ. Μεϊμαράκης διαμηνύει πως ο κίνδυνος Grexit θα αποσοβηθεί μόνο όταν και εάν υπάρξει το Σεπτέμβριο οριστική συμφωνία.

Στην πολιτική επιτροπή της Ν.Δ λοιπόν ο κ. Μεϊμαράκης θα προτείνει εκλογή νέου προέδρου στις 30 Αυγούστου, εκτός εάν συμφωνηθεί η παραμονή του ίδιου μέχρι το τακτικό συνέδριο του 2016 -αφού γίνουν εγγραφές νέων μελών και εκλογή συνέδρων- στο οποίο και να συζητηθεί αλλαγή του τρόπου εκλογής.

Ο ίδιος θα προτιμούσε να επιστρέψει η Ν.Δ σε εκλογή προέδρου από ένα (διευρυμένο) συνέδριο. Αλλά και για εκλογή μόνο από τα εγγεγραμμένα μέλη πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του 2013, που προβλέπει δικαίωμα ψήφου για τα μέλη και όσους εγγραφούν ως μέλη κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Δύο ομάδες “δελφίνων” και δύο πρώην πρόεδροι

Για να σπάσει δε ενδεχόμενο “μέτωπο” δελφίνων που βλέπουν με καχυποψία τους χειρισμούς του, ο κ. Μεϊμαράκης έφερε στο πολιτικό συμβούλιο τον κ. Δένδια (ο οποίος την Παρασκευή αναμένεται να ταχθεί υπέρ παραμονής του μεταβατικού προέδρου μέχρι το συνέδριο) και την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι δελφίνοι νεότερης γενιάς (Απόστολος Τζιτζικώστας, Βασίλης Κικίλιας κλπ) δεν έχουν επίσης λόγο να διαφωνήσουν με τη μετάθεση της διαδοχής.

Στην πολιτική επιτροπή ενδεχομένως να μιλήσει και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει ενστάσεις ως προς την παράταση της μεταβατικής εντολής μέχρι το τακτικό συνέδριο, αλλά και όσον αφορά στην επιστροφή της Ν.Δ σε συνεδριακές διαδικασίες ανάδειξης προέδρου. “Δεν μπορούμε να αλλάζουμε γήπεδο ανάλογα με το ποιος θέλουμε να εκλεγεί”, λένε στελέχη του κλίματος της βουλευτή Α’ Αθήνας.

Με μία συζήτηση που θα καταλήξει σε εκλογή προέδρου και πάλι από συνέδριο διαφωνεί και ο Μάκης Βορίδης, ο οποιος προ δύο ημέρων βρέθηκε σε κοινωνική εκδήλωση στα Χανιά όπου ήταν και η κ. Μπακογιάννη. Και αυτό καθώς όποιες ελπίδες του εναπόκεινται σε εκλογή από τη βάση με ανοιχτούς καταλόγους μέχρι και την ώρα της ψηφοφορίας όπως είχε γίνει το 2009, ώστε να είναι η διαδικασία ανοιχτή και πέραν των νεοδημοκρατών. Αυτό όμως ακριβώς δεν επιθυμούν οι καραμανλικοί.

Οι χθεσινές συνεντεύξεις Βορίδη- Μητσοτάκη- Γεωργιάδη φέρονται να έχουν μάλιστα ενοχλήσει τον κ. Μεϊμαράκη, που θεωρεί ότι υπό συνθήκες εσωκομματικής γκρίνιας δεν μπορεί να συνεχίσει.

Ουδείς από τους επίδοξους διαδόχους πάντως ελέγχει την πολιτική επιτροπή, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα. Περισσότερη βαρύτητα έχει η στάση του Αντώνη Σαμαρά (επί προεδρίας του άλλωστε εξελέγη η σημερινή πολιτική επιτροπή), ο οποίος όμως φέρεται να διαμηνύει δυσαρέσκεια με αφορμή ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν τον στήριξε επαρκώς στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ- Στην πραγματικότητα διαπιστώνει ότι ο μεταβατικός πρόεδρος μπορεί να αποτελέσει τελικά εμπόδιο στο σχέδιο επιστροφής του ίδιου ως πρωθυπουργού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και κυρίως περισσότερη εσωκομματική βαρύτητα έχει πάντα η στάση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δείχνει να στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα