Ν. Παππάς: Σχέδιο "Ηρακλής" για να στηριχθούν οικονομία και απασχόληση

O τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς
O τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς EUROKINISSI

Όσα υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς.

"Στις επιχειρήσεις προσφέρετε ελλιπή μέτρα στήριξης και στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθών", ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή σε συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.

"Δεν έχετε καμία αίσθηση του επείγοντος", επεσήμανε για να συμπληρώσει πως "Ο διεθνής Τύπος βοά ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και του μεγάλου πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και την ανεργία. Και εσείς λέτε στον κόσμο του τουρισμού ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην... πορτοκαλάδα και ότι θα αυξηθεί το πρόγραμμα του εσωτερικού τουρισμού κατά κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, όταν θεωρούν επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα ύψους ενός δισ. ευρώ".

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις μόλις 53 χιλιάδων επιχειρήσεων από τις 300 χιλιάδες που έδειξαν ενδιαφέρον, με το συνολικό ποσό που διοχετεύεται στην αγορά, σε αυτή τη φάση, να μην ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ: "Λέγατε για δύο δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας. Πότε θα τα δώσετε, αν όχι τώρα που δημιουργείται η ύφεση και συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις;" αναρωτήθηκε, ενώ χαρακτήρισε "κοροϊδία" το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, στο οποίο "φαίνεται να μπαίνουν λίγες επιχειρήσεις από τις οποίες μάλιστα οι τράπεζες ζητούν επιπλέον εγγυήσεις. Περιμένουν να δουλέψουν οι άνθρωποι και δεν έχουν καμία βοήθεια. Δεν είναι μπαταχτσήδες, δεν είναι "ζόμπι" οι επιχειρήσεις τους".

Όπως εξήγησε ο Νίκος Παππάς, "είναι απαραίτητη μια άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ συνολικά, όπως και η συγκρότηση ενός "σχεδίου Ηρακλής" για τις επιχειρήσεις, ύψους 12 δισ. ευρώ, για την εγγυοδότηση των δανείων τους. Σήμερα, οι τράπεζες διαχειρίζονται τις εγγυήσεις του δημοσίου και τις κρατάνε για το πελατειακό τους "φιλέτο", το οποίο είχε πρόσβαση στον δανεισμό αλλά με αυτόν τον τρόπο κερδίζει χαμηλότερα επιτόκια".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network