Να καταθέσουν ο Φρουζής και επώνυμα οι μάρτυρες για Novartis στη Βουλή ζητά ο Βενιζέλος

Να καταθέσουν ο Φρουζής και επώνυμα οι μάρτυρες για Novartis στη Βουλή ζητά ο Βενιζέλος
ΑΘΗΝΑ-Εκδήλωση με θέμα''Η Ευρώπη μπροστά στο BREXIT: Κίνδυνος ή πρόκληση;'' ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Επιστολή κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι συγκροτήθηκε παράνομα και ζητώντας να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αίροντας το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς και τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis και τη διοίκηση της εταιρείας. Ζητά επίσης να καταθέσει ο ίδιος στην επιτροπή

Με επιστολή του προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis, η οποία κατατέθηκε κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής σήμερα Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτει ζήτημα ακυρότητας της συγκρότησης της επιτροπής και ζητά, εάν συνεχίσει τις εργασίες της, να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αίροντας το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς και τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή. Ζητά τέλος να καταθέσει και ο ίδιος.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο κ.Βενιζέλος κάνει λόγο για παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής, καταθέτοντας ένσταση απαράδεκτου καθώς όπως υποστηρίζει δεν έχει συσταθεί νόμιμα.

“Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη”, ισχυρίζεται μεταξύ άλλων.

Καλεί επομένως την επιτροπή να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που τον αφορά και δηλώνει ότι θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής.

“Αγνοούν και παραβιάζουν δύο ρητές διατάξεις του ποινικού κώδικα με τις επιλογές τους στην επιτροπή”, είπε ο κ.Βενιζέλος συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς σντάκτες, δεν εξήγησε όμως τι εννοεί και προανήγγειλε ότ θα επανέλθει στο μέλλον.

Ο κ.Βενιζέλος θέτει υπόψη της επιτροπής την αναφορά του στις 26 Φεβρουαρίου 2018 προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ζητά επίσης την κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως, καθώς και την κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.

“Επικουρικώς ζητώ από την Επιτροπή σας, εάν θεωρήσει κατά πλειοψηφία ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα, να επιληφθεί εξαρχής της προδικασίας και να καλέσει προκειμένου να εξετάσει εξ υπαρχής, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, επωνύμως και υπό συνθήκες διαφάνειας, τους τρεις φερόμενους ως προστατευόμενους μάρτυρες η ανώνυμη εξέταση των οποίων πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και ως ανώνυμη  είναι, ούτως ή άλλως, αποδεικτικά ανίσχυρη ( άρθρο 9 παρ.5 ν. 2928/2001, όπως ισχύει)”, αναφέρει.

Επικαλείται επίσης δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και φερόμενος στις καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ως αυτουργός όλων των παράνομων πράξεων, κάλεσε με εξώδικο δήλωσή του (που δημοσιεύθηκε αυτούσια) την εταιρεία στην οποία εργαζόταν να αποσαφηνίσει ότι δεν είχε αρμοδιότητα και εξουσία διαχείρισης οποιουδήποτε εταιρικού λογαριασμού. “Είναι προφανώς αναγκαίο αμέσως μετά τους τρεις μάρτυρες να κληθούν προς εξέταση ενώπιον της Επιτροπή σας ο Κωνσταντίνος Φρουζής και οι διοικήσεις της Novartis”, αναφέρει.

Ζητά επίσης την άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ, επικαλούμενος και πάλι δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε δημόσια πρόσκληση της εταιρίας Novartis που γνωστοποιεί ότι με άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτίθεται να διαβιβάσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Τέλος ο κ.Βενιζέλος ζητά από την Επιτροπή να αναπτύξω ενώπιον της, αυτοπροσώπως και  προφορικώς,  τις ενστάσεις που προβάλλει. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα