“Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συζητήσεις” λέει το ΝΑΤΟ – Διαψεύδει η Αθήνα

“Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συζητήσεις” λέει το ΝΑΤΟ – Διαψεύδει η Αθήνα
Άσκηση ελληνικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο AP

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν συνομιλίες τεχνικής φύσεως για την ανατολική Μεσόγειο. "Οι πληροφορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" λένε διπλωματικές πηγές.

Σε συμφωνία να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν για την ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν επικίνδυνα συμβάντα για την ομαλότητα στην περιοχή και ατυχήματα, ήρθαν η Ελλάδα και η Τουρκία με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε δήλωσή του, την Πέμπτη (03/09), ο Στόλτενμπεργκ αναφέρει: “Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο”.

Διάψευση από την Ελλάδα

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Στηρίζουμε την πρωτοβουλία, είμαστε έτοιμοι για διάλογο”

Λίγο αργότερα, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ανέφερε ότι η χώρα στηρίζει τη δήλωση Στόλτενμπεργκ και είναι έτοιμη για διάλογο, περιμένοντας την Ελλάδα.

Αναλυτικά:

“Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέλαβε πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων.

Αυτή η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από τη χώρα μας, αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Περιμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρει μόνιμες λύσεις σε όλα τα ζητήματα μεταξύ μας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα