ΝΔ: Αντεπίθεση για επταήμερη εργασία – 13η σύνταξη και ο πήχης των ευρωεκλογών

ΝΔ: Αντεπίθεση για επταήμερη εργασία – 13η σύνταξη και ο πήχης των ευρωεκλογών
Στιγμιότυπο από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες με δύο δηλώσεις απάντησε στις επιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας επταήμερα ψέματα Τσίπρα και συνεχίζοντας την επιχείρηση αποδόμησης των μέτρων ως προεκλογικές κινήσεις. Στο γαλάζιο παρασκήνιο εν τω μεταξύ γίνεται συζήτηση για τον πήχη της 26ης Μαϊου

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΣΥΡΙΖΑ για fake news όσον αφορά τα περί επταήμερης εργασίας και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες με δήλωση του σχολίασε προσωπικά το ζήτημα κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για… επταήμερα ψέματα και προειδοποιώντας ότι θα πει ακόμη περισσότερα μέχρι τις 26 Μαϊου για το φόβο της συντριβής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέχεια επισκέφθηκε την Καλλιθέα και το γαλάζιο γραφείο τύπου έδωσε στη δημοσιότητα διάλογο του με συνταξιούχους για τη 13η σύνταξη, την οποία ο κ.Μητσοτάκης έχει καταγγείλει ως προεκλογικό επίδομα, με στόχο να απαντηθούν και οι κατηγορίες της κυβέρνησης πως η ΝΔ σκοπεύει να καταργήσει αυτό το μέτρο.

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η μείωση του αφορολόγητου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “κόβει” μισή σύνταξη ακόμη και από τους χαμηλοσυνταξιούχους και ότι η 13η σύνταξη δεν είναι παρά ένα προεκλογικό μικρό επίδομα για ψηφοθηρικούς λόγους. Η ΝΔ έχει προαναγγείλει πάντως ότι θα ψηφίσει και τη 13η σύνταξη έστω και εάν αποτελεί προεκλογικό επίδομα, με το σκεπτικό ότι έστω και έτσι αποτελεί μία ελάφρυνση για τους συνταξιούχους, στην οποία δε μπορεί να είναι αρνητική. Θετικά προφανώς κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση και για τις 120 δόσεις και τη μείωση του ΦΠΑ, για να μην εκχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ κανένα μέτρο, αφού εξάλλου υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα αντιγράφει τη δική της ατζέντα φοροελαφρύνσεων αν και αποσπασματικά. Υπενθυμίζεται ότι οι τροπολογίες για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και την μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση κι ενέργεια κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στις 6 το απόγευμα και συνεχίζεται αύριο, πιθανότατα και μεθαύριο, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η στάση της ΝΔ συζητήθηκε χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη υπό τον κ.Μητσοτάκη.

Από τη σύσκεψη πάντως απουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε χθες το βράδυ στον Ant1: “ Ασφαλώς και δεν εγγυώμαστε να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό το προεκλογικό επίδομα του κ. Τσίπρα” και συμπλήρωσε: “Είναι κάτι σαν 13η σύνταξη καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός θα ήταν ένα κονδύλι 2.4 δισ. ευρώ. Είναι μόνο στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ 13η σύνταξη. δεν μπορεί το 1/3 να ισούται με το όλο. εμείς δεν θα δίνουμε κάτι σαν 13η σύνταξη, θα λάβουμε μέτρα για να τρέξει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία και έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι θα στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους”. Τον κ.Γεωργιάδη “άδειασε” εν συνεχεία στην ΕΡΤ ο Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας πως ό,τι ψηφίζει η ΝΔ τη δεσμεύει.

Το… damage control και η καταγγελία για λάσπη από τον ΣΥΡΙΖΑ εν τω μεταξύ συνεχίζεται με συνέντευξη του κ.Μητσοτάκη σήμερα το πρωί στο Σκάι, ενώ ταυτόχρονα η ΝΔ επανέφερε χθες απόγευμα το θέμα των διακοπών του πρωθυπουργού σε κότερο εφοπλιστή.

Εν τω μεταξύ χθες βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ ανήρτησε στο facebook την ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, που αντιδρούσε έντονα σε σχόλιο του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ταύτισε το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά με την φράση “Arbeit macht frei” (Η εργασία απελευθερώνει) με την οποία υποδέχονταν οι Ναζιστές τους Εβραίους στο Άουσβιτς. “Απέφυγα σκόπιμα να την σχολιάσω αναμένοντας από τον κ. Τσίπρα το αυτονόητο: Να την καταδικάσει. Δεν το έπραξε” σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι επιφυλάσσεται για τα περαιτέρω που τον αφορούν.

Η συζήτηση για τον πήχη

Παράλληλα στο γαλάζιο παρασκήνιο συνεχίζεται η συζήτηση για τον πήχη των ευρωεκλογών. Ο κ.Μητσοτάκης (ορθά και… σοφά) έχει αποφύγει να θέσει κάποιον αριθμητικό στόχο για τη διαφορά και το ποσοστό, κάνοντας λόγο για ευρεία μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές ώστε να είναι ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα, ενώ στη Βουλή την Παρασκευή και στη διακαναλική την Κυριακή τόνισε ότι από τη στιγμή που ο κ.Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες στις 26 Μαϊου, εάν χάσει οφείλει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Γαλάζια στελέχη όμως έχουν εκφράσει δημόσια διάφορες θέσεις για τον πήχη ή τον στόχο της ΝΔ στις ευρωεκλογές και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι με 6%- 7% είναι μία ευρεία νίκη. Ιδίως οι σαμαρικοί στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις βάζουν τον πήχη στο 7% εκτιμώντας πως ο,τιδήποτε λιγότερο θα δημιουργήσει πολιτικό θέμα, καθώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει ενδεχόμενο κλεισιμο της ψαλίδας για να υποστηρίξει ότι οι εθνικές θα είναι ντέρμπυ. Και ορισμένοι θέτουν το ερώτημα εάν τελικά το ποσοστό δεν έχει τον αριθμό τρία μπροστά, πως θα ερμηνευθεί. «Εγώ μάχομαι για να έχει το “τρία” μπροστά το ποσοστό της ΝΔ και θα το έχει» δήλωσε στο Θέμα FM ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση δεν στέκει» εάν το βράδυ της 26ης Μαΐου η διαφορά είναι πολύ μεγάλη υπέρ της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα