ΝΔ- ΔΗΣΥ για “Ερρίκος Ντυνάν”: Δεν βλέπουν ευθύνες πολιτικών- Για όλα φταίει ο Μαρτίνης

ΝΔ- ΔΗΣΥ για “Ερρίκος Ντυνάν”: Δεν βλέπουν ευθύνες πολιτικών- Για όλα φταίει ο Μαρτίνης
Ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης Eurokinissi

Οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία χαρακτηρίζουν «θετική επιλογή» την τροπολογία επισημαίνοντας ότι διπλασίασε το τίμημα πώλησης του νοσοκομείου. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγει και η ΔΗΣΥ

«Δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» σημειώνουν στο πόρισμά τους οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η τροπολογία για το νοσοκομείο υπήρξε μια «θετική επιλογή» κι αποδίδουν όλα τα βάρη της κακοδιαχείρισης του «Ερρίκος Ντυνάν» στην διοίκηση Μαρτίνη.

Οι βουλευτές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι «η κακή οικονομική κατάσταση του «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης από την πλευρά της διοίκησης Μαρτίνη» η οποία είναι υπεύθυνη για την συσσώρευση χρεών ύψους 300 εκατ. ευρώ. Οι βουλευτές της ΝΔ επιμένουν ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε ως αποτέλεσμα «να αυξηθεί κατά πολύ το τίμημα και να εξασφαλιστεί ένα αρκετά υψηλό ποσό προς απόσβεση των υποχρεώσεων» του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Οι βουλευτές της ΝΔ παρατηρούν ότι «ενώ μέχρι τότε η καλύτερη πρόταση ήταν αυτή των 55 εκ. ευρώ μετά τη νομοθετική παρέμβαση διπλασιάστηκε» και το τελικό τίμημα έφτασε τα 115 εκατ. ευρώ. Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «η παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και οι επιλογές των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων θα πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα του τελικού αποτελέσματος, των εναλλακτικών επιλογών τη χρονική περίοδο που οι αποφάσεις ελήφθησαν και κυρίως την αναλογία κόστους-οφέλους για το Ελληνικό Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τους πιστωτές».

ΔΗΣΥ: Δεν διαπιστώνεται παράνομη πράξη πολιτικού προσώπου

«Δεν διαπιστώνεται ούτε παράνομη πράξη πολιτικού προσώπου, ούτε επιζήμια πράξη, ούτε πράξη διαχείρισης δημόσιας περιουσίας» σημειώνει από την μεριά της και η ΔΗΣΥ στο δικό της πόρισμα επισημαίνοντας ότι «δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία (ούτε και οποιουδήποτε άλλου αδικήματος)». Η ΔΗΣΥ καταλογίζει κι αυτή ευθύνες στην διοίκηση Μαρτίνη για την κακοδιαχείριση του νοσοκομείου παρατηρώντας ότι «η επιζήμια και σπάταλη διαχείριση εκ μέρους της διοίκησης του ΚΙΕΝ επέφερε οικονομική ασφυξία».

Παράλληλα, η ΔΗΣΥ σχολιάζει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής υπερασπιζόμενη τα πεπραγμένα του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Η ΔΗΣΥ υπογραμμίζει στο πόρισμα της πλειοψηφίας «δεν περιγράφεται ούτε μία αξιόποινη πράξη (γιατί δεν υπήρξε) για διατελέσαντες υπουργούς και πιο συγκεκριμένα για τον Αν. Λοβέρδο» εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για να προσφύγει η Βουλή των Ελλήνων στις διαδικασίες μιας Προανακριτικής Επιτροπής». Η ΔΗΣΥ παρατηρεί επίσης ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας «δεν γίνεται ευθεία αναφορά σε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες του Αν. Λοβέρδου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα