ΝΔ: Γιατί αναπροσαρμόζει τη γραμμή της για το ΕΣΡ

ΝΔ: Γιατί αναπροσαρμόζει τη γραμμή της για το ΕΣΡ
ΜΟΣΧΑΤΟ-Εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ στην Πειραιώς 62, στο Μοσχάτο.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Γιατί από το γαλάζιο ανένδοτο η ΝΔ φαίνεται να μετατοπίζει τη στάση της κάνοντας την κυβέρνηση να μιλάει για διάθεση αλλαγής θέσης. Ποιος ο ρόλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Η αλλαγή αντιπολιτευτικής ατζέντας της ΝΔ συνδυάζεται και με αναπροσαρμογή της γραμμής της σε ότι αφορά το ΕΣΡ. Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε προς έκπληξη πολλών, από το «κατά» στο «παρών» στην πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία Μορώνη στο ΕΣΡ, ενώ χτες η ΝΔ προχώρησε παραπέρα προτείνοντας τον Αθανάσιο Κουτρομάνο για την προεδρία του ΕΣΡ.

Αν και από την Πειραιώς επιμένουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής αλλά ότι καταθέτουν προτάσεις θεσμικής υπευθυνότητας και σοβαρότητας για την άρση του αδιεξόδου υπογραμμίζοντας ότι προηγείται η κατάργηση όλων των προβληματικών διατάξεων του νόμου Παππά, εντούτοις η κυβέρνηση καλοδέχτηκε τις προτάσεις της ΝΔ ως μετατόπιση από την αρχική της θέση.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει αδιευκρίνιστο αν το γαλάζιο παρών στην προχτεσινή ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν η θέση με την οποία είχε προσέλθει η ΝΔ στη βουλή, ή αν κάτι μεσολάβησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για προσυννενόηση με την κυβέρνηση και διάσπαση του αντιπολιτευτικού μετώπου.

Υπ’ αυτό το πρίσμα ορισμένοι ερμηνεύουν τη στάση της ΝΔ να προτείνει πρόεδρο για το ΕΣΡ τον κ. Κουτρομάνο ως προσπάθεια να αποκρούσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση και να της χρεώσει το αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση Κουτρομάνου ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι της ευθύνης ξανά στην κυβέρνηση καθώς η ΝΔ θα μπορεί να έχει δικαιολογία ότι δεν κρατάει μια στάση στείρας άρνησης στο ΕΣΡ αλλά καταθέτει προτάσεις και έτσι θα μπορεί ψηφίζοντας τη δική της να μην επιτρέπει να διαμορφώνεται η πλειοψηφία των 4/5 της διάσκεψης των προέδρων της βουλής.

Παράλληλα όμως δεν διαφεύγει της προσοχής ορισμένων ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εσωκομματικές ζυμώσεις για αλλαγή στάσης προκειμένου να υπάρξει τελικά η απαραίτητη συναίνεση και να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στη στάση του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος φέρεται να πιέζει για επανεξέταση της στάσης της ΝΔ στο θέμα, θεωρώντας ότι οι βασικές αιτιάσεις της ΝΔ για κατάργηση των επίμαχων διατάξεων του νόμου Παππά ουσιαστικά έχουν ικανοποιηθεί από την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Πάντως από την Πειραιώς αποφεύγουν να δώσουν υπόσταση σ’ αυτό το σενάριο επισημαίνοντας ότι «προηγείται η θεσμική τάξη και έπονται τα πρόσωπα. Συμπληρώνεται τώρα η συνολική εικόνα. Η κυβέρνηση αναμετράται με τα λάθη της και υπέστη πολιτική ήττα», ενώ στρέφουν την προσοχή τους στην αλλαγή της αντιπολιτευτικής τους ατζέντας για την επικοινωνία με την κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνεται από τη ΝΔ μεγάλη πανεξόρμηση στελεχών για την παρουσίαση της «συμφωνίας αλήθειας» αρχής γενομένης από την Αττική τις επόμενες μέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα