ΝΔ: Η συμφωνία για το προσφυγικό 'πέθανε'. Προέχει η ασφάλεια

ΒΟΥΛΗ - Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Γιαννάκη Ομήρου, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016.  (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ - Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Γιαννάκη Ομήρου, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Με την απόφαση Μητσοτάκη να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή συνδέοντας προσφυγικό, τρομοκρατία και εθνική ασφάλεια, επικρατεί η γραμμή του «σκληρού ροκ» κατά ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνταν η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ

Η κίνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να σηκώσει το θέμα της ασφάλειας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή και μάλιστα συνδέοντας τα θέματα ασφάλειας της χώρας με το προσφυγικό προέκυψε ύστερα από την εκτίμηση που καταλήγουν στη ΝΔ πως η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ και η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό έχει ενταφιαστεί οριστικά και αμετάκλητα.

Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα της συζήτησης στη σύσκεψη των συντονιστών της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο και αποτυπώθηκε στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ προς τον πρόεδρο της βουλής. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά για «αναπόδραστη ανάγκη επανεξέτασης της ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για «σχεδόν εκτός ελέγχου κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Άλλωστε γι’ αυτές τις εκτιμήσεις είχε προϊδεάσει και ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός της ΝΔ για το μεταναστευτικό Βασίλης Κικίλιας με τη συνέντευξή του στο News247 κάνοντας λόγο για το τέλος της ελεύθερης συνοριακής διακίνησης αλλά και για το μετέωρο της εφαρμογής της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ-Τουρκίας.

Ουσιαστικά η ΝΔ, μετά την αρχική αμηχανία της ηγεσίας της, επί της ουσίας προσχωρεί στην άποψη που συνδέει την προσφυγική κρίση με την ασφάλεια της χώρας γεγονός και εξ’ αντανακλάσεως οδηγεί αντικειμενικά στην σύνδεση προσφυγικού-μεταναστευτικού και τρομοκρατίας. Μάλιστα οι πληροφορίες και οι ενδείξεις όλες δείχνουν ότι η Συγγρού προτίθεται να ανεβάσει τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο τομέα, γραμμή που την υιοθετούν και την εισηγούνται κατά κύριο λόγο στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ όπως οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης αλλά όχι μόνο αυτοί.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγετική ομάδα επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες και εντός του κόμματος. Μάλιστα στελέχη που είναι ουσιαστικά οι άμεσοι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η πρόταση για να ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τα θέματα της ασφάλειας και η γραμμή σύνδεσης της ασφάλειας με το προσφυγικό προετοιμαζόταν από χτες το πρωί και απλά διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τα κοινοβουλευτικά στελέχη.

Πάντως ορισμένοι υποστηρίζουν και την εκδοχή πως η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη αποτελεί και μια ρελάνς στην πρωτοβουλία Τσίπρα να φέρει τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της διαπλοκής στη βουλή, θέματα που έτσι και αλλιώς η ΝΔ επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση με το Γιώργο Κουμουτσάκο να κάνει λόγο για «καθεστώς» του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για «μεθόδευση» με στόχο των έλεγχο των θεσμών.

Την ίδια στιγμή πάντως η ΝΔ σκληραίνει την αντιπολιτευτική της γραμμή και δίνει περισσότερο ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση γενικεύοντας και στα ζητήματα της οικονομίας και της πορείας της αξιολόγησης, θέματα για το οποία ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε το συντονιστικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι «με την Αριστερά έχει μόνο χειρότερα» ενώ εκτιμάται ως πιθανό ενδεχόμενο να επέλθει και «σπάσιμο της αξιολόγησης» για να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων ωστόσο σημειώνεται ότι «θα συνοδευτεί με νέα προαπαιτούμενα και επίσης νέα μέτρα».

SHARE: