ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δε θα το επιτρέψουμε

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ενδεχόμενη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ με δικούς του βουλευτές στις επιτροπές της Βουλής καταγγέλλει εκ των προτέρων η ΝΔ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Το ενδεχόμενο "κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος" από το Μαξιμου καταγγέλλει εκ των προτέρων η Νέα Δημοκρατία, η οποία όπως έχει γράψει το News 24/7 ανησυχεί για απόπειρα αντικατάστασης των βουλευτών των ΑΝΕΛ στις επιτροπές της Βουλής με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ θα θέσει ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλο, Ζουράρι). Η ΝΔ θα τονίσει ειδικότερα ότι είτε πρέπει οι δύο αυτοί βουλευτές ν ενταχθούν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορεί να ελέγξει τις επιτροπές της Βουλής με αντικαταστάσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ από δικούς του. Έτσι θα εμποδίζει την κυβέρνηση να περνά με άνεση νομοσχέδια, ελπίζοντας ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς αν και θα έχει 151 ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορεί να νομοθετήσει τόσο εύκολα. 

"H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας.

Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν" αναφέρει ειδικότερα σε ενημερωτικό της σημείωμα η ΝΔ. 

"Για να γίνει κατανοητό, σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.
Με απλά λόγια το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση. Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ" εξηγεί η ΝΔ. 

"Βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία. Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού" σημειώνει και καταλήγει: 

"Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής.

Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση τη Βουλή." 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στρίβειν δια της αποχωρήσεως από τις Πρέσπες το Ποτάμι και η ύστατη μάχη της ΝΔ

SHARE:

24Media Network