ΝΔ: Οι πρώτες αψιμαχίες Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη στο β’ γύρο των εκλογών

ΝΔ: Οι πρώτες αψιμαχίες Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη στο β’ γύρο των εκλογών

Ερίζουν για την μαζική συμμετοχή του πρώτου γύρου, τις ψήφους του Τζιτζικώστα, το χτίσιμο μιας ΝΔ χωρίς βαρονίες και με προοπτική εξουσίας αλλά και τις κοινωνικές της αναφορές

Η μάχη για τις ψήφους των δύο χαμένων του πρώτου γύρου και κυρίως για το 20% που κατέγραψε ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να πολώσει στο έπακρο το κλίμα ανάμεσα στους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο είναι ποιος μπορεί να δώσει και πάλι πνοή εξουσίας στη ΝΔ και οι πρώτοι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας αφορούν στην ερμηνεία για το ποιος συνέβαλε στην πέραν των αρχικών προσδοκιών συμμετοχή των 400.000 ψηφοφόρων στις κάλπες του α’ γύρου.

Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την «ανανέωση» του κόμματος και θεωρεί ότι η μαζική συμμετοχή είναι ένα στοίχημα που κέρδισε προσωπικά ο ίδιος. «Απέδειξα ότι μπορώ να φέρω στη Νέα Δημοκρατία πολίτες που ήταν μακριά από το κόμμα» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σ’ αυτή την κατεύθυνση για να ενδυναμώσει τη δυναμική που ανέπτυξε στον πρώτο γύρο εκτιμά ως ρεύμα ανανέωσης το 60% που συγκέντρωσαν οι τρεις υποψήφιοι έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι η συμμετοχή δικαίωσε τις δικές του επιλογές και θα ήταν μεγαλύτερη αν είχαν γίνει αποδεκτές οι δικές του προτάσεις για την εκλογική διαδικασία. Με το σκεπτικό αυτό αντιτείνει την ανάγκη αναδιοργάνωσης της ΝΔ και επιχειρεί να εξουδετερώσει τα επιχειρήματα του αντιπάλου του λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μιλάει για βαρονίες και συστήματα ο γιος του πρώην πρωθυπουργού», τονίζοντας μάλιστα το επίθετο του κ. Μητσοτάκη.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο αντιπαρατίθεται οι δύο υποψήφιοι είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να εκφράσουν. «Θέλω η ΝΔ να ξεπεράσει το 28%, να ενώσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ και να εκφράσει πολιτικά τον ορφανό μεσαίο χώρο» ανέφερε (Mega) ο κ. Μητσοτάκης που προτάσσει την ανάγκη διεύρυνσης με την επάνοδο πολιτών που είχαν απομακρυνθεί από τη ΝΔ, αλλά και την προσέγγιση δυνάμεων από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Μ’ αυτή τη δυναμική άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο δεύτερο γύρο και αθροίζει τις δυνάμεις του με τον «δεξιό» και σαμαρικό Άδωνι Γεωργιάδη προβάλλοντας το μεταρρυθμιστικό τους προφίλ, ενώ τέτοιο άνοιγμα κάνει και σε δυνάμεις που συντάχθηκαν με τον Απόστολο Τζιτζικώστα κάνοντας λόγο για «σημαντική πολιτική παρακαταθήκη» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που επιχειρεί να συσπειρώσει το κομματικό στοιχείο πρώτα απ’ όλα με αναφορά στον καραμανλισμό και αυτό γιατί θεωρεί ότι από εκεί μπορεί να αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος από τις δυνάμεις που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Τζιτζικώστα.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μεϊμαράκης απευθύνεται στο λαϊκό στοιχείο ασκώντας κριτική στην υπουργική θητεία του κ. Μητσοτάκη. «Δεν θεωρώ την απόλυση των καθαριστριών μεταρρύθμιση» τόνισε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο κ. Μεϊμαράκης προτάσσοντας το προφίλ του προέδρου μιας ΝΔ με περισσότερο λαϊκά χαρακτηριστικά που απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και λέγοντας ότι δεν θεωρεί τυχαίο που πήρε μεγάλα ποσοστά στα Δυτικά προάστια ή στις αγροτικές περιοχές και σ’ αυτή την κατεύθυνση χαρακτηρίζει το 28% της ΝΔ στις εθνικές εκλογές εφαλτήριο και όχι οροφή και υπόσχεται να το φτάσει στο 38%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα