Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ‘γεύση’ από ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ‘γεύση’ από ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου

Ποιοι είναι οι "Πασοκογενείς" και πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου που παίρνουν θέσεις στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα. Έξι συνολική πάλαι ποτέ "πράσινοι", στο νέο σχήμα

Κόσμος πήγε κι ήρθε, το βασικό σχήμα παρέμεινε σταθερό μιας και το έργο των επόμενων μηνών είναι βαρύ και απαιτεί συμπαγές πλαίσιο, αλλά ωστόσο, δεν έλειψαν και οι “παλαιοπασοκικές” εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση.

Στο νέο σχήμα έχουμε στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, μέλη των ΑΝ.ΕΛ. που είναι και πάλι στη συγκυβέρνηση αλλά και πρώην πράσινους πολιτικούς της χώρας.

Οι βασικές εκπλήξεις ήταν δύο. Πρόκειται για τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Μάρκο Μπόλαρη.

Η κ. Τζάκρη εκλέχθηκε βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα, ενώ σημειώνεται πως ήταν πρώτη στο ψηφοδέλτιο. Το 2009 ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είχε αναλάβει τη θέση της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Πλέον, ορίζεται Υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας.

Το 2004 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Εκλέχθηκε Γραμματέας της Βουλής για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Περιφερειών και της Διακοματικής Επιτροπής για το ντόπινγκ.

Διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλος της Διατομεακής Επιτροπής για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Eurokinissi

 

Όταν η Θεοδώρα Τζάκρη ψήφιζε μνημόνιο με “το πιστόλι στον κρόταφο”:

Το 2007 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Διετέλεσε εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για Θέματα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ διετέλεσε και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκλήθηκε για να εξετάσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Το 2009 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας και της ανατέθηκαν καθήκοντα Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το 2012 επανεξελέγη βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ. Στις 11 Νοεμβρίου 2013 ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές της 25η Ιανουαρίου 2015, η Τζάκρη κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Πέλλης και πήρε μία από τις τρεις έδρες που κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, ο Μάρκος Μπόλαρης είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τέταρτος στο ψηφοδέλτιο

Το 2009 είχε οριστεί υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ τον Ιούνιο του 2011 ορίσθηκε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τώρα, είναι αναπληρωτής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ πέντε φορές (2004, 2007, 2009 και δύο φορές στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012) . Τον Οκτώβριο του 2012 διεγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο διάστημα 2009-2010 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Στις δημοτικές εκλογές 2010 κατέβηκε σαν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ καί εξελέγη αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης εναντίον του Παναγιώτη Ψωμιάδη (ΝΔ).

Διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που διενήργησε έρευνα η οποία οδήγησε στο πόρισμα εναντίον του πρώην υπουργού και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης Eurokinissi

 

Από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται και οι Π. Κουρουμπλής, Χρ. Σπίρτζης, Ν. Τόσκας και Δ. Μάρδας. Ο απόστρατος Ν. Τόσκας μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναλάμβάνοντας τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, αρμοδίου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, αντικαθιστώντας τον Γ. Πανούση.

Ο Π. Κουρουμπλής άφησε το Υγείας για να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Χ. Σπίρτζης έγινε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενώ ο Δ. Μάρδας πήρε το “χρίσμα” για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών.

Πάντως το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά για τη νέα κυβέρνηση, ήταν το εξής:

“Αναπαλαίωση δομών και προσώπων. Αντί να τελειώσει με το παλιό το έβαλε και στην κυβέρνηση”.

Εκπλήξεις και αντιδράσεις

Από τις εκπλήξεις του νέου σχήματος, και η υφυπουργοποίηση στο υπουργείο Παιδείας του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρου Πελεγρίνη.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετακίνηση του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας εξαιτίας παλαιότερων σχολίων και αντιδικιών του εντός και εκτός Βουλής, ακόμη και με “πρώην” συντρόφους του. Από το υπουργείο Παιδείας μετακινήθηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς που είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις, και ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού. Θέση που είχε ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος πλέον έγινε αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Μειωμένη σχετικά είναι η πάντως δύναμη των ΑΝΕΛ στη νέα κυβέρνηση.

Συμμετέχουν συνολικά  με 5 στελέχη και συγκεκριμένα έναν υπουργό, τον Π. Καμμένο στο Άμυνας, μια αναπληρώτρια υπουργό, την κ. Ελ. Κουντουρά στον Τουρισμό και τρεις υφυπουργούς: τους κ. Τ. Κουίκ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά(Μακεδονίας-Θράκης) και Δημ. Καμμένο(στο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων). Στη προηγούμενη κυβέρνηση είχαν μια ακόμη θέση υφυπουργού(Χαϊκάλης στο κοινωνικής Ασφάλισης).

Snapshot on the margin of a session of the parliamentary group of the Independent Greeks party, in Athens, in Athens, July 10, 2015 / , 10 , 2015 Sooc

 

Ποιοι δεν ξαναμπήκαν στην κυβέρνηση

Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμειναν οι (και η θέση που κατείχαν):

Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Παναγιώτης Σγουρίδης, υφυπουργός για θέματα αγροτικής ανάπτυξης

Παύλος Χαϊκάλης, υφυπουργός Εργασίας

Τάσος Κουράκης, αναπληρωτής για θέματα Παιδείας

Παναγιώτης Νικολούδης, υπουργός για την καταπολέμηση της Διαφθοράς

Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής

Οι μετακινήσεις

Πάνος Κουρουμπλής: υπουργός Εσωτερικών από υπουργός Υγείας

Νίκος Τόσκας: αναπληρωτής υπουργός για θέματα προστασίας του πολίτη από υφυπουργός εθνικής άμυνας

Νίκος Ξυδάκης: αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από υπουργός Πολιτισμού

Δημήτρης Μάρδας: υφυπουργός Εξωτερικών από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: από υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση σε αναπληρωτή υπουργό για θέματα διαφθοράς

Ανδρέας Ξανθός: υπουργός Υγείας από αναπληρωτής υπουργός Υγείας 

Παύλος Πολάκης: αναπληρωτής υπουργός Υγείας από υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Αριστείδης Μπαλτάς: υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού από υπουργό Παιδείας 

Γιώργος Χουλιαράκης: αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από υπουργό Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο επικρατέστερος στο να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Βουλής από όπου φεύγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα