Άλλη ευθύνη των υπουργών

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. (EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. (EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τρία υπέρ, ένα "παρών" και μία επιφυλακτικότητα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τρία κόμματα της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ αλλά και ο ΛΑΟΣ τάχθηκαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Το ΚΚΕ δήλωσε "παρών" και ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε.

"Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει στην αναζήτηση ευθυνών, εκείνων των ολίγων πολιτικών που δεν έχουν τηρήσει τον όρκο τους", υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και πρόσθεσε:

"Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό που διακήρυξε εξ αρχής, ότι ο δημόσιος βίος πρέπει να εκκαθαριστεί από τις υποψίες των πολιτών, ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης "ρεαλιστική και παράλληλα συμβολικής και ηθικής σημασίας", ενώ σημείωσε ότι ήταν προβληματική η διαχείριση του "νόμου 2003" από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσαν ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που όλοι στρέφονται εναντίον όλων, η Βουλή δείχνει να σέβεται τον εαυτό της.

"Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί με την ποινική ευθύνη υπουργών, έχοντας υπόψη ότι έχει αυτονόητο καθήκον να κρατήσει αποστάσεις από την δαιμονοποίηση του φαινομένου που κάποιοι εσκεμμένως διατηρούν", τόνισε ο Κ. Τζαβάρας.

"Καμία προνομιακή μεταχείριση δεν πρέπει να υπάρχει σε εκείνους τους υπουργούς που διαπράττουν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έναντι απλών πολιτών που διαπράττουν ίδια αδικήματα", ανέφερε από την πλευρά του ο Π. Παυλόπουλος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά παιχνίδια που παίζονται στο όνομα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, η αξιοπιστία του οποίου, όπως είπε, δεν κρίνεται μόνο από τους νόμους για τη διαφάνειά του, αλλά και από τα οικονομικά μέτρα.

Ταυτόχρονα ζήτησε την απεμπλοκή της Βουλής από τις δικαστικές έρευνες, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποφασίζει η ίδια αν θα ερευνήσει ή θα ασκήσει ή όχι την ποινική δίωξη.

Ο Αθανάσιος Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ, τόνισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων να υπάρξει σαφής διατύπωση σε ότι αφορά τα αδικήματα υπουργών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος χαρακτήρισε λάθος πολιτικό το νομοσχέδιο που, όπως είπε, έφερε η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους και υποστήριξε ότι θα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στη κοινή γνώμη που θα διαψευστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

Τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος, έκανε λόγο για ανάγκη άλλου πολιτικού πολιτισμού ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τολμηρή πρωτοβουλία που αίρει την αδικαιολόγητη προνομιακή μεταχείριση υπουργών οι οποίοι διέπραξαν αδικήματα.

   

   

SHARE:

24Media Network