Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: Να γίνουμε κίνημα λαού με ένα σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο

Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: Να γίνουμε κίνημα λαού με ένα σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Alexandros Michailidis / SOOC

Ο νικητής του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών και διεκδικητής της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής μιλά για τα όσα έγιναν στην προεκλογική περίοδο αλλά και για την "επόμενη μέρα".

Η διαμόρφωση και η παρουσίαση ενός «ολοκληρωμένου σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου» θα είναι η πρώτη μέριμνα του Νίκου Ανδρουλάκη, εφόσον είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο NEWS 24/7, λίγο πριν την έναρξη του β’ γύρου της εκλογικής διαδικασίας του κόμματος.

Εμμένει στην τακτική του να προβάλλει τις δικές του θέσεις δίχως αναφορές στον συνυποψήφιό του, Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα είναι αισιόδοξος για μία ενωτική εικόνα του ΚΙΝ.ΑΛ εφεξής, που δεν θα βασίζεται στην διανομή εξουσίας αλλά σε αρχές και αξίες. Επίσης δεσμεύεται για την ανανέωση του κόμματος.

Ποιες θα είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα πάρετε εφόσον είστε εσείς ο νικητής του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών;

Από την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουμε μαζί με τα μέλη και τους φίλους μας στην αυτοοργάνωση και ανασυγκρότηση του κόμματος από τα κάτω προς τα πάνω, πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, με κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνουμε ξανά ένα κίνημα λαού, με ζωντανές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως παλιά. Να επανακατακτήσουμε το δημόσιο χώρο που μας αξίζει, επανασυσπειρώνοντας τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και όλων των δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, που είναι ακόμα ισχυρό στην κοινωνία. Μαζί τους θα διαμορφώσουμε και θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο που θα απαντάει στις ανάγκες τους πολιτών, στους οποίους καλούμαστε να εμπνεύσουμε ξανά ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Όμως βασική μου προτεραιότητα είναι να κάνω και την ενότητα πράξη, φέρνοντας μαζί τις διαφορετικές γενιές της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά κυρίως αναδεικνύοντας μία νέα γενιά που θα μπει μπροστά στην προσπάθεια για την αναγέννηση της παράταξης. Το μόνο κριτήριο, είναι η κοινωνική αξιοπιστία και η θέληση να προσφέρουν στην κοινή μας προσπάθεια.

Ο συνυποψήφιός σας έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τις θέσεις σας για σειρά σημαντικών ζητημάτων. Θεωρείτε ότι στην προεκλογική διαδικασία δώσατε με σαφήνεια το πολιτικό σας στίγμα;

Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, σε συνεντεύξεις, σε αρθρογραφία και στις ομιλίες που πραγματοποίησα σε όλη τη χώρα, παρουσίασα το στίγμα και τις προγραμματικές προτεραιότητες που πιστεύω ότι πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη διάθεση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την άμβλυνση των ανισοτήτων ή την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, μία ενεργητική εξωτερική πολιτική, τα λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Από κει και πέρα, κατανοώ όσα μπορεί να λέγονται μέσα στον προεκλογικό οίστρο. Σε ό,τι με αφορά, επέλεξα να μιλάω για όσα πιστεύω εγώ και για όσα πρεσβεύει η υποψηφιότητά μου και όχι για τους συνυποψήφιούς μου.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο τα όποια στοιχεία πόλωσης της εκλογικής διαδικασίας να υπονομεύσουν την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής την επόμενη των εκλογών;

Ήταν συνειδητή μου απόφαση να μην ακολουθήσω κανέναν δρόμο έντασης ούτε προσωπικών αντεγκλήσεων. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η παράταξή μας έχει πληγωθεί πολλές φορές από ακραίες εσωτερικές συμπεριφορές τα προηγούμενα χρόνια. Το πληρώσαμε και κέρδισαν από αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Η ενότητα όμως δεν μπορεί να είναι επίπλαστη, δεν μπορεί να βασίζεται σε διαμοιρασμό θέσεων εξουσίας, αλλά θα είναι μια ενότητα της βάσης, του προγράμματος, των αξιών, και των αρχών του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ενότητα θα την εγγυηθώ στη νέα εποχή της παράταξης και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Στις ομιλίες σας αναφέρετε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ πρέπει να γίνει το αγαπημένο κόμμα των «μη προνομιούχων». Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;

Το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά εκπροσωπούσε τους μη προνομιούχους και τη μεσαία τάξη, ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος με ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία, διασφαλίζοντας μία εποχή ισχυρής ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Στόχος μου είναι να πείσουμε τις κοινωνικές ομάδες που μας στήριζαν στο παρελθόν να μας εμπιστευτούν ξανά. Αλλά και τις νεότερες γενιές, που μπορεί να μη μας έχουν ψηφίσει ποτέ. Αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε ενωμένοι, με ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό και ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και προοδευτικό προγραμματικό λόγο που θα απαντάει στις αγωνίες τους. Να πάψουμε να είμαστε μια χώρα χαμένων ευκαιριών, με πολίτες χαμηλών προσδοκιών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, είμαι αποφασισμένος να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα