Νομοσχέδιο Γκάγκα: Με τριήμερο λουκέτο σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αντιδρούν οι γιατροί

Νομοσχέδιο Γκάγκα: Με τριήμερο λουκέτο σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αντιδρούν οι γιατροί
Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο νομοσχέδιο Γκάγκα (Φωτογραφία αρχείου από το «Λαϊκό» Νοσοκομείο) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι γιατροί αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους για το επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου Γκάγκα. Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ που υπογράφει η πρόεδρος Ματίνα Παγώνη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο Γκάγκα που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο, μεταξύ άλλων δίνει με το άρθρο 10 το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, «θα ανοίξει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας».

Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα επιφέρει «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα υπογράψουν νέες συμβάσεις, που θα τους δίνουν το δικαίωμα ιδιωτικού έργου και τήρησης ιδιωτικού ιατρείου.

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει συνολικά το νομοσχέδιο που, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Ξανθός, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «διαλύει τη δημόσια περίθαλψη» και ζητά την απόσυρσή του.

«Σε μια περίοδο αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, αλλά θα της δώσει τη «χαριστική βολή. Ανατρέποντας τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας της Ευρώπης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ωμά στους εξουθενωμένους γιατρούς του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό γυρνάμε πίσω, με πολιτική επιλογή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, στην εποχή που το «προνόμιο» στην περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήματα ή «μέσον». «Η ακραία ανισότητα στη φροντίδα υγείας και η υγειονομική φτώχεια θα επανέλθουν δριμύτερες», καταλήγει ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δηλώσεις του Γιώργου Ελευθερίου, γενικού γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

«Δεν υπάρχει ούτε ένας ιατρικός φορέας, είτε του ιδιωτικού, είτε του δημόσιου φορέα, που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο Γκάγκα και ειδικά με το άρθρο 10, το οποίο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών γιατρών, παρέχοντας έτσι δικαίωμα άσκησης σε ιδιωτικά κέντρα», δηλώνει ο κ. Ελευθερίου στο NEWS 24/7.

O ίδιος εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί χαριστική βολή για το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, καθώς «αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενισχύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών, θεσπίζει γιατρούς πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργεί συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού απέναντι στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδηγεί χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή τη μετανάστευση, αυξάνει την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ».

Τριήμερο λουκέτο στα δημόσια νοσοκομεία

Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ ήδη προκήρυξε 48 απεργία για τη Δευτέρα 28, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου (ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής) και συγκέντρωση, με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και τους μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα