Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Σήμερα οι τοποθετήσεις των φορέων στην Βουλή

Διαβάζεται σε 4'
Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Σήμερα οι τοποθετήσεις των φορέων στην Βουλή

Συνολικά 22 επιστημονικές ενώσεις, οργανώσεις LGBT και ευρωπαϊκοί – διεθνείς οργανισμοί θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την ισότητα στον γάμο

Όχι στην πλέον κομβική, αλλά στην πιο ουσιαστική στιγμή της διαδικασίας για την επεξεργασία και ψήφισή του θα βρεθεί σήμερα το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, αφού στην Βουλή θα παρατεθεί η θέση των ενδιαφερόμενων φορέων.

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης-Κοινωνικών Υποθέσεων  – Ισότητας θα καταθέσουν την γνώμη τους 22 συνολικά φορείς. Μεταξύ άλλων θα καταθέσουν παρατηρήσεις για το περιεχόμενο ενώ θα δεχθούν και τις ερωτήσεις των βουλευτών που είναι μέλη των επιτροπών.

Μαραθώνια διαδικασία

Η διαδικασία αναμένεται «μαραθώνια» συγκριτικά με άλλα νομοσχέδια λόγω του όγκου των φορέων που έχουν κληθεί να τοποθετηθούν και θα ξεκινήσει στη 1.00 μετά το μεσημέρι. Συνολικά από τα πολιτικά κόμματα προτάθηκε να κληθούν 41 φορείς, με την κυβερνητική πλειοψηφία (που καθορίζει την τελική λίστα) να αποδέχεται αρκετούς εξ’ αυτών. Έτσι θα υπάρξουν τοποθετήσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, από επιστημονικές ενώσεις αλλά και οργανώσεις της LGBT κοινότητας.

Θα λείπει η Ιερά Σύνοδος

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την σχετική λίστα θα «λείπει» η Ιερά Σύνοδος. Αφού την κλήση της αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Λάζαρο Τσαβδαρίδη να δηλώνει πως «σε σχέση με την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία, όλοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» ενώ «έχει αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές επιστολή από την Ιερά Σύνοδο για τις απόψεις της Εκκλησίας για το υπό εξέταση νομοσχέδιο» και «άρα θεωρώ ότι δεν έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει».

Οι φορείς

Η φορείς που θα τοποθετηθούν σήμερα στην Βουλή είναι οι εξής: Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, η Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδας, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η  Ελληνική Ψυχολογική Εταιρία, το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Επίσης η  Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, η οργάνωση « Egalite The LGTBI+» η Διεθνής Αμνηστία, το κέντρο Orlando LGTBT+, η οργάνωση Rainbow Seniors, η  Ομάδα «Υπερήφανοι Γονείς», εκπρόσωποι του  Thesalloniki Pride, το Πολύχρωμο Σχολείο, η Ομοσπονδία Γυνιακών Ελλάδας η Ανώτατη Ομοσπονδία Πολυτέκνων, η  Ένωση Αστικολόγων Ελλάδας και η Καλλιόπη Προκοπάκη, ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων.

Ευρεία πλειοψηφία

Να θυμίσουμε ότι αυτή θα είναι η 2η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών. Την Δεύτερα το νομοσχέδιο συζητήθηκε επί της αρχής και κατατέθηκε η γενικότερη θέση των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συνεδριάσεις προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου και να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση» στην οποία τα κόμματα θα λάβουν την τελική τους θέση.

Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Δηλαδή κομματικοί σχηματισμοί που εκφράζουν 243 βουλευτές. Κατά του νομοθετήματος έχουν ταχθεί το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη.

Οι ψηφοφορίες

Παρόλα αυτά διαφορετικά θα είναι τα πράγματα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία «επί της αρχής» και πιθανόν για συγκεκριμένα άρθρα του. Όπως είναι γνωστό αρκετοί βουλευτές προτίθενται είτε να καταψηφίσουν, είτε να απέχουν από την ψηφοφορία παρά την επίσημη θέση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βουλευτών αφορά την Νέα Δημοκρατία όπου αναμένονται δεκάδες διαφοροποιήσεις. Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που εδώ και εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Προτείνοντας μάλιστα σε βουλευτές του κόμματος του που διαφωνούν την εναλλακτική της αποχής.

Διαφωνίες πάντως με το νομοσχέδιο φέρεται να έχουν και (πολύ λιγότεροι) βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση πάντως για την υπερψήφιση του προτεινόμενου νόμου απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων ενώ οι θετικές ψήφοι δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 75.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα