Novartis, παραδικαστικό και “Ρασπούτιν” στη Βουλή

Novartis, παραδικαστικό και “Ρασπούτιν” στη Βουλή
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος Eurokinissi

Συζητείται η πρόταση για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αναμένονται παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Κουτσούμπα

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα Τρίτη το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, αφού συζητείται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επί ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζεται από τον περασμένο Οκτώβρη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τυχόν εμπλοκή του στην διερεύνηση του σκανδάλου της Νοvartis. Από την στιγμή που θα υπερψηφιστεί η πρόταση της Ν.Δ θα εξεταστεί συνολικά για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη.

Η υπερψήφιση της πρότασης αύριο Τετάρτη με μυστική ονομαστική ψηφοφορία (που θα διαρκέσει αρκετές ώρες αφού θα γίνει υπό καθεστώς προστασίας από τον Covid 19) θεωρείται η αναμενόμενη εξέλιξη. Οι απαιτούμενοι 151 ψήφοι  θα συγκεντρωθούν από τη Νέα  Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ που τάσσονται υπέρ.

Στην σημερινή  διαδικασία αναμένεται να τοποθετηθούν τουλάχιστον δύο πολιτικοί αρχηγοί αφού οι πληροφορίες θέλουν να υπάρξει παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Φώφη Γεννηματά δεν αναμένεται να παρέμβει, όμως με δήλωση της τη Δευτέρα  ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πει “ναι” στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του ίδιου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που θα μιλήσει στο τέλος της διαδικασίας. Συνολικά θα υπάρξουν 12 ομιλητές εκπροσωπώντας αναλογικά τα κόμματα.

Όσο για την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπηθεί από έναν υπουργό – πιθανότατα τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Θα τηρήσει την ίδια στάση που είχε και στην αρχική σύσταση της προανακριτικής, όπου στην συζήτηση δεν παραβρέθηκαν τα μέλη της κυβέρνησης.

Τι υποστηρίζουν Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στις 4 Μάιου, προβλέπει την επέκταση του αντικειμένου της Προανακριτικής Επιτροπής με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας και της εκβίασης, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα. Η διεύρυνση επεκτείνει την έρευνα της επιτροπής από το πεδίο της εξέτασης τυχόν παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, σε έλεγχο για την ύπαρξη “κυκλώματος” στον χώρο της δικαιοσύνης. Επικεφαλής του οποίου φέρεται να είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την πρότασή της στις καταθέσεις που έκανε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκού, ο εισαγγελικός λειτουργός Γιάννης Αγγέλης, και ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Εκ των τριών μόνον η Ελένη Ράϊκου έχει ευθέως συσχετίσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με το άνθρωπο που είχε το παρωνύμιο “Ρασπούτιν”. Επίσης σημαντικό ρόλο έχει παίξει η καταγγελία του Σάμπυ Μιωνή, ισραηλινού επιχειρηματία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται λόγος για προσπάθεια συνέχισης της δίωξης Παπαγγελόπουλου προκειμένου να καλυφθεί το σκάνδαλο Novartis, το οποίο ερευνάται από την δικαιοσύνη και ελέγχονται μάλιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως έχει καταγγελθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες για χειραγώγηση της έρευνας για την Novartis έχουν πέσει στο κενό. Αντίθετα – όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- κάποιες φορές αναδείχθηκε η περαιτέρω εμπλοκή στελεχών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Παράλληλα επικαλείται την πλέον πρόσφατη μαρτυρία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ανέτρεψε όσα έχουν καταγγείλει οι τρείς προαναφερόμενοι εισαγγελείς.

Από την πλευρά του ίδιου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχει κατατεθεί στην Βουλή πολυσέλιδη αναφορά του συνηγόρου του, Δημήτρη Τσοβόλα. Εκεί αμφισβητείται τόσο το περιεχόμενο της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η ίδια η διαδικασία.

Τα πρώτα δείγματα

Σαφέστατα δείγματα του πώς θα διεξαχθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν στη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκ μέρους της Ν.Δ ο βουλευτής Κώστας Κυρανάκης αναφέρθηκε στην Προανακριτική επιτροπή και τις κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Όπως είπε  “υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο οποίος κατηγορείται πλέον για επτά αδικήματα σε μια υπόθεση η οποία αφορά τη δημιουργία παραδικαστικού κυκλώματος. Είναι ένας Υπουργός ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση, κατηγορείται για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, κατηγορείται για δωροληψία υπαλλήλου, για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, για παράβαση καθήκοντος, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση -η περίπτωση συμμορίας του άρθρου 187- γιατί προφανώς δεν λειτουργούσε μόνος του». Μάλιστα ο Κώστας Κυρανάκης πρόσθεσε πως «όλα αυτά δεν τα καταγγέλει η Νέα Δημοκρατία,. Τα καταγγέλλουν τέσσερις τουλάχιστον δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι περιέγραψαν στην προανακριτική επιτροπή μία συγκεκριμένη μαφιόζικη μέθοδο με βάση την οποία δέχθηκαν απόπειρες παρεμβάσεων στο έργο τους”.

Αντίστοιχα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μίλησε για “το σκάνδαλο Novartis, το οποίο η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να μετατρέψει σε υπόθεση Παπαγγελόπουλου”. Έκανε λόγο για “επιχείρηση από την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής να αποτρέψει το διαφαινόμενο φιάσκο με την επέκταση του κατηγορητηρίου, επειδή από τη μέχρι τώρα διαδικασία φαίνεται να διαπιστώνεται ότι δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν αδικήματα εις βάρος του”. Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι “εμπλέκετε δικαστικούς λειτουργούς. Δεν ενδιαφέρεστε, δεν δίνετε δεκάρα για το κύρος της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών και τον σεβασμό, του οποίου πρέπει να τυγχάνει η Δικαιοσύνη από τον ελληνικό λαό. Συκοφαντείτε δικαστικούς λειτουργούς. Εν ολίγοις, δημιουργείτε μια νοσηρή ατμόσφαιρα, χωρίς να ενδιαφέρεστε για την αλήθεια, παρά μόνο για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους”.

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας τήρησε αποστάσεις. Παρότι του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Όπως είπε στη Βουλή: “Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ασχολείται με μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι μια ξεχωριστή διαδικασία η οποία αφορά στο Κοινοβούλιο. Αυτό το οποίο  ενδεχομένως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν και θεωρούνταν πεπατημένη ή δεδομένο, δεν συμβαίνει σήμερα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα