Η “ντρίπλα” Γεννηματά για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Η “ντρίπλα” Γεννηματά για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας
Η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -

Γιατί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διαμήνυσε ότι θα στήριζε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο και πως δεν υπάρχει θέμα δικής της υποψηφιότητας

Σαφές μήνυμα τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία έστειλε χθες εν όψει προεδρικής εκλογής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά:

Η κ.Γεννηματά έβαλε φρένο στα επαναλαμβανόμενα (και όχι μόνο από άλλα κόμματα προερχόμενα) σενάρια μίας δικής της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και διαμήνυσε ταυτόχρονα ότι θα στήριζε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωα οποιονδήποτε από τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ: Τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σημειωτέον ότι δεν προτείνει η ίδια κάποιο από τα τρία αυτά πρόσωπα, απλώς απαντά στα σενάρια που διακινούνται από διάφορες πλευρές.

Πρώτον σε όσους από το ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν με το σενάριο να προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας τον κ.Παπανδρέου και αυτό ενώ στην πραγματικότητα η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στη στήριξη μίας νέας υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεύτερον σε όσους (σαμαρικούς και ιδίως τον Άδωνι Γεωργιάδη) είχαν καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα την ιδέα να πρότεινε η ΝΔ Σημίτη ή Βενιζέλο, παρότι είναι βέβαιον ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνών κόμμα το έχει προ πολλού διαψεύσει, με το επιχείρημα ότι έτσι θα εξαναγκαζόταν το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει.

Και τρίτον σε οσους και από το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, αλλά και από άλλα κόμματα έπαιζαν με τα σενάρια μίας δικής της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που θα άνοιγε δρόμο για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Και αυτό ενδιαφέρει όχι μόνο επίδοξους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τα δύο μεγάλα κόμματα, που επιχειρούν το καθένα να καρπωθεί το χώρο του κέντρου και να συνεργαστεί ή και να απορροφήσει το Κίνημα.

“Κομμένη η πλάκα” έλεγαν χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου θεωρούν πως οι πολιτικοί τους αντίπαλοι τους εμπαίζουν μπαίνοντας σε ονοματολογία με τους πρώην προέδρους. Σε κάθε περίπτωση, η κ.Γεννηματά ήθελε να ξεκαθαρίσει πως και οι τρεις πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σαφώς πληρούν τα κριτήρια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, πλην όμως στο ΚΙΝΑΛ δεν πιστεύουν πως είτε ο Αλέξης Τσίπρας είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν στα αληθεια πρόθεση να προτείνουν κάποιο από τα τρία αυτά πρόσωπα.

Αν και βέβαια η κίνηση Γεννηματά από πολλούς στην πολιτική σκηνή ερμηνεύθηκε ως μία προσπάθεια να κάψει τα σενάρια αυτά, καθώς το καθένα θα πίεζε το ΚΙΝΑΛ και σε μία διαφορετική κατεύθυνση, την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να είναι εκείνη που θα δώσει το στίγμα χωρίς να συρθεί. Σε κάθε περίπτωση, η κ.Γεννηματά δήλωσε εκ νέου πως ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι κάλλιστα ένα τέτοιο πρόσωπο που θα μπορούσε να ψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να είναι είτε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης είτε ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στην περίπτωση που ο κ.Μητσοτάκης επέλεγε να προτείνει ένα πολιτικό αλλά μη ενεργό πια πρόσωπο. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τελικά μη πολιτικό πρόσωπο (σενάριο πάντως που θεωρείται ισχυρό στο γαλάζιο παρασκήνιο), αλλά σε μία τέτοια περίπτωση και εφόσον ένας (ή μία) τέτοιος υποψήφιος είχε αναφορά στο χώρο της κεντροαριστεράς, προφανώς και θα ήταν θετικοί. Σημειωτέον πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ακαδημαϊκός Μαρία Ευθυμίου, αδελφή του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου, το όνομα της οποίας έχει κυκλοφορήσει ως η πιθανή γυναίκα που θα μπορούσε να προτείνει ο πρωθυπουργός, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Πάντως ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του για το θέμα, καθώς εξάλλου η προεδρική εκλογή δεν είναι στο πρόγραμμα πριν τις γιορτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συζήτηση θα ανοίξει από το νέο έτος και πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι θα εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός εξάλλου είχε σχολιάσει κατά τη συνάντηση με την κ.Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων, ότι θα λάμβανε τις αποφάσεις του… στο βουνό, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα