'O Άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942' στο Ευρωκοινοβούλιο

'O Άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942' στο Ευρωκοινοβούλιο

'Ενα αφιέρωμα για τον Άγνωστο λιμό της Αθήνας, πλαισιωμένο από δράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δράσεις με πολλαπλά μηνύματα και ερμηνείες για τις αδυναμίες της σύγχρονης Ελλάδας περιλαμβάνει το ιστορικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942», με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου.

«Πριν εκλεγώ, στο πρόγραμμά μου είχα πει ότι θα συνεχίσω να αναδεικνύω θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, γιατί όλοι αυτοί που μας κουνάνε το χέρι για υπαρκτές μας αδυναμίες, πρέπει να γνωρίζουν και την προϊστορία», δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ. Κούλογλου και εξηγεί: «Η χώρα μας έχει όψεις υπανάπτυξης, αλλά αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ξεκίνησε την ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί δεν είχαμε μόνον την κατοχή που μας ισοπέδωσε, αλλά και έναν εμφύλιο πόλεμο που μας καθυστέρησε πάρα πολύ, όχι μόνον χρονικά αλλά και κοινωνικά και πολιτικά. Οι άλλες χώρες ξεκίνησαν ενωμένες κι εμείς ξεκινήσαμε διαιρεμένοι στα δύο. Αυτό ήταν καταστροφικό».

ADVERTISING

Το αφιέρωμα ξεκινάει τη Δευτέρα με τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος των "μάταιων" πράξεων», σε ένα θεατράκι των Βρυξελλών, για τη ζωή και τον θάνατο του Ναπολέοντα Σοκατζίδη, έναν από τους 200 που εκτελέστηκαν από τους Ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τη ματωμένη Πρωτομαγιά του '44.

«Βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα για τη ζωή και τον θάνατο του αντιστασιακού ήρωα, η παράσταση αφηγείται την πορεία του Ν. Σουκατζίδη μέσα από τους σταθμούς της συγκλονιστικής προσωπικής διαδρομής του (προσφυγιά, πολιτική δράση, εξορία, φυλάκιση, εκτέλεση), σκιαγραφώντας τη μεγάλη εικόνα μίας τραγικής και ηρωϊκής περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας». Η ιστορία του θανάτου του, όπως μας μεταφέρεται, είναι ότι ο διοικητής του Χαϊδαρίου πρότεινε στον Σοκατζίδη, ο οποίος ήξερε γερμανικά και ήταν μεταφραστής εκεί, να μην τον εκτελέσουν, αλλά να υποδείξει κάποιον άλλο στη θέση του. Αυτός αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να εκτελεστεί.

«Την Τρίτη είναι τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, επί μία εβδομάδα, για τα 75 χρόνια από τον λιμό της Αθήνας, η οποία θα γίνει στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του ΕΚ, από όπου περνάει όλος ο κόσμος», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ενώ τις εκδηλώσεις συμπληρώνει «η διοργάνωση ημερίδας με Έλληνες ιστορικούς και πολιτικούς, με τους οποίους θα συζητήσουμε για τον λιμό της Αθήνας».

Η έκπληξη, όπως τονίζει ο κ. Κούλογλου, θα είναι η παρουσία, ως guest star, του επικεφαλής της Oxfam, μίας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον κόσμο. Η παρουσία και η ομιλία του θα μάς υπενθυμίσει ότι η εν λόγω οργάνωση «έχει ιδρυθεί με αφορμή τον λιμό της Αθήνας, από μία ομάδα πανεπιστημιακών στην Οξφόρδη, οι οποίοι συνέστησαν μία επιτροπή για να πιέσουν τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει το εμπάργκο, το οποίο ήταν ένας από τους παράγοντες, πέρα από τη λεηλασία των Γερμανών και Ιταλών, που προκάλεσαν τον λιμό της Αθήνας».

SHARE:

24Media Network