Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μάλτα. Πίεση στην Τουρκία για το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μάλτα. Πίεση στην Τουρκία για το προσφυγικό
Στιγμιότπο από το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβερνητικής αποστολής για την Σύνοδο κορυφής στην Ρίγα της Λετονίας την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 με ποιές θέσεις προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα. Η Τουρκία αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας

Στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προκειμένου να βρεθεί στη Βαλλέτα, όπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Ξυδάκη θα μεταφέρουν τα τρία βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Η Σύνοδος της Μάλτας θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη τόσο για τις αποφάσεις που θα παρθούν όσο και για την επικύρωση των παλαιότερων δεδομένων σχετικά με το προσφυγικό. Όλα αυτά την ώρα που περισσότεροι από 540.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με τη Frontex.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει:

– Τον ρόλο της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση και το γεγονός πως οι ροές είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν στα ηπειρωτικά της γειτονικής χώρας προκειμένου “αθώες ψυχές να μην χάνονται στο Αιγαίο”. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ενίσχυσης της Τουρκίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της.

Η ανάδειξη της Τουρκίας ως χώρας που παίζει κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και η σημερινή διήμερη Σύνοδος συμπίμπτει και με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις 17-18 Νοεμβρίου.  Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα.

– Δεύτερη στόχευση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η ανάδειξη του προσφυγικού ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος και όχι ως πρόβλημα “α λά καρτ” που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και η σύσταση των hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στη Βαλέττα αφορά συνολικά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σε αυτή θα συμμετάσχουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αφρικανικές χώρες.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως αναμένεται να έχει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των κρατών – μελών που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης. Όπως έχει γνωστοποιηθεί η ατζέντα θα περιλαμβάνει συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διμερείς επαφές που πιθανότατα να έχει ο πρωθυπουργός μέσα στο διήμερο με ευρωπαίους ομόλογούς του. Το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης, δεν είναι κάτι που έχει ξεχάσει η ελληνική πλευρά, καθώς έστω και ακροθιγώς έχει τεθεί και στο παρελθόν, αξιοποιώντας και τις δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων.

Την πρόεδρο της Ελβετίας θα συναντήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα