Ο Άγγελος Μπίνης επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας 

Ο Άγγελος Μπίνης επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας 

Ο μάνατζερ σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ είναι η επιλογή Μητσοτάκη για την ανεξάρτητη αρχή που διαδέχεται τη ΓΕΔΔ.

Ο Σύμβουλος-Αναλυτής σε θέματα Ακεραιότητας και καταπολέμησης της Διαφθοράς, στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης/Μονάδα Ακεραιότητας Δημόσιου Τομέα του Ο.Ο.Σ.Α Άγγελος Μπίνης ορίζεται νέος επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μπίνης έχει θητεία σε θέσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα έχει θητεύσει στο Εξωτερικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Προϊστάμενος Επιθεωρητής).

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αντικαθιστά τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και τα άλλα σώματα επιθεώρησης του δημοσίου που καταργούνται.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία σε καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ υπογράμμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει ανώτατος δημόσιος υπάλληλος, αντί για κάποιο παλιό δικαστικό.

“Τόσο με τη μεταφορά των ελεγκτικών αρχών σε μια ανεξάρτητη αρχή, όσο και με την πρόταση για την στελέχωση της Αρχής αυτής με έναν τεχνοκράτη του Δημόσιου Τομέα χωρίς κομματικό παρελθόν, δείχνει την απόλυτη προσήλωση της Κυβέρνησης στην ουσιαστική θεσμική και επιχειρησιακή απο-πολιτικοποίηση του ελέγχου της διαφθοράς” έλεγαν ειδικοτερα από το Μαξίμου και σημείωναν ότι “η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας αποτελεί μια καινοτομία που θεσπίστηκε με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος, και για πρώτη φορά μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες των ελεγκτικών σωμάτων της δημόσιας διοίκησης σε μια ανεξάρτητη Αρχή.”

Ποιος είναι ο Άγγελος Μπίνης

Ο Άγγελος Μπίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Bristol (Η.Β.).

Υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα διατριβής: «Εσωτερικός έλεγχος στον δημόσιο τομέα και δημοκρατική λογοδοσία». Το 2001 προσελήφθη, μετά από γραπτό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το διάστημα 2004-2006 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Το διάστημα 2006-2014 υπηρέτησε ως ελεγκτής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (αρχικά ως Βοηθός Επιθεωρητής-Ελεγκτής, στη συνέχεια ως Επιθεωρητής-Ελεγκτής και τέλος ως Προϊστάμενος Επιθεωρητής).

Τον Μάρτιο του 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), όπου υπηρέτησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2015.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάζεται, κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, ως Σύμβουλος-Αναλυτής (Portfolio/Project Manager) σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον Ο.Ο.Σ.Α., στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης, Μονάδα Ακεραιότητας του Δημόσιου Τομέα.

Ως επικεφαλής ή ως μέλος ομάδας έργου έχει συμμετάσχει σε αποστολές του Ο.Ο.Σ.Α στην Ευρώπη (Σλοβακία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα), στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Περού, Κολομβία, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία), στη Βόρεια Αφρική & Μέση Ανατολή (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ομάν) και στην Ασία (Καζακστάν, Ταϊλάνδη, Ινδονησία).

Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 ήταν ο Επικεφαλής του Γραφείου της Μονάδας Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός εμβληματικού έργου τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή της σχετικής εθνικής στρατηγικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τους βασικούς ελεγκτικούς φορείς του δημοσίου.

Είναι ο κύριος συντάκτης (lead author) ή έχει συντάξει από κοινού (co-author) με άλλους διεθνείς εμπειρογνώμονες περισσότερες από 25 δημοσιεύσεις (reviews, reports, manuals) του Ο.Ο.Σ.Α. για θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, εσωτερικού ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, ενώ κάποιες από αυτές τις δημοσιεύσεις έχουν μεταφραστεί στην ισπανική και την αραβική γλώσσα.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, Ο.Τ.Α, υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, κρατικών πλαισίων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, εταιρικής διακυβέρνησης, μεταρρύθμισης δημόσιου τομέα, διοίκησης και αξιολόγησης δημόσιων οργανισμών.

Έχει συνεργαστεί με διεθνείς φορείς όπως οι: Council of Europe, GRECO, UNODC, UNDP, FATF, Arab Anti-Corruption and Integrity Network/ACINET, World Bank, IMF, GIZ, US Department of State, USAID, Fundación Internacional Y Para Iberoamérica De Admón Y Políticas Públicas/FIIAPP, UK Foreign Office κ.ά.

Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης και κάτοχος των επαγγελματικών πιστοποιήσεων Certified Government Auditing Professional (CGAP) από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (IIA USA) και Certified Fraud Examiner (CFE) από την Ένωση Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης (ACFE USA).

Γνωρίζει άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και έχει βασική γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα