Ο διάλογος Τσίπρα – Ομπάμα για τις διακοπές στην Ελλάδα

Ο διάλογος Τσίπρα – Ομπάμα για τις διακοπές στην Ελλάδα

Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μπάρακ Ομπάμα επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα που υπήρξε ανάμεσα στους δυο ηγέτες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν κινήθηκαν μόνο γύρω από την πολιτική

Ικανοποίηση και αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο τόσο για τις δημόσιες αναφορές του Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα και για όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες όσο και από το κλίμα που εισέπραξαν από την παρουσία του στη χώρα μας.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στην Γερμανική πλευρά.

Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς, πλέον στρέφεται τόσο στο Βερολίνο, με τον Βόλφγκανγκ Σοίμπλε να επιχειρεί για άλλη μια φορά να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών για το χρέος, όσο και στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δείπνο που διοργάνωσε η Προεδρία ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε πιο «χαλαρό κλίμα» με τον  Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος τους αποκάλυψε ότι θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια πολίτης στην Ουάσιγκτον προκειμένου να μην αλλάξει σχολείο η μικρότερη κόρη του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν αρκετά δύσκολη. «Δεν είμαι μόνο Πρόεδρος των ΗΠΑ», φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο απερχόμενος πρόεδρος, εννοώντας  ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και δεν αφορούν, κατ’ ανάγκη, τους πολίτες των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι αναφορές στην οικογένειά του ήταν συχνές και δεν παρέλειπε να τονίσει την σημασία που έπαιξε η σύζυγος του Μισέλ στα δύσκολα 8 χρόνια που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με την οικογένεια του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Ακολούθησε μάλιστα ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών για το ποια μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί ο Μπάρακ Ομπάμα, τα οποία κανείς από τους δύο ηγέτες δεν αποκάλυψε.

Στο αεροδρόμιο ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή οι ίδιοι, αλλά και τα επιτελεία τους.

Ο διάλογος που φέρεται να είχαν οι δυο ηγέτες:

Μπάρακ Ομπάμα: Σε ευχαριστώ Αλέξη για τη φιλοξενία.

Αλέξης Τσίπρας: Σε ευχαριστώ για τη στήριξη στο θέμα του χρέους και όχι μόνο.

Μπάρακ Ομπάμα: Όλα θα πάνε καλά. Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.

Αλέξης Τσίπρας: Θα έχουμε επαφή.

Μπάρακ Ομπάμα: Θέλω να έρθω ξανά στην Ελλάδα με την οικογένειά μου.

Αλέξης Τσπίρας: Όποτε θέλεις. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα