"O έλεγχος των καταθέσεων στην Ελβετία γίνεται ήδη"

ΑΘΗΝΑ-Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012./PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΑΘΗΝΑ-Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012./PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Ως παράδοξο χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Ε. Βενιζέλος το γεγονός πως επανέρχεται το θέμα με τις καταθέσεις στην Ελβετία. Με αγωγές προειδοποιεί ο Γ.Γιακουμάτος

Οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία ελέγχονται αυστηρά και διεξοδικά σε συνδυασμό και με την υποχρέωση υποβολή δήλωσης Πόθεν Εσχες, δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επισημαίνει δε σε δήλωσή του πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος επισημαίνει ότι δε θα γλιτώσουν ούτε πολιτικοί καθώς εάν προκύψουν στοιχεία αυτά θα διαβιβαστούν, για τα μέν πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, στην αρμόδια δημόσια Αρχή, δηλαδή τον Αρειο Πάγο.

Ολόκληρη η δήλωση του Ε. Βενιζέλου

"Ένα από τα πιο προσφιλή θέματα των συζητήσεων σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής φοροδιαφυγής και παραοικονομίας είναι, δεκαετίες τώρα, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

Είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με την μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει την βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την έντονη ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων, που είμαι βέβαιος ότι έχει προσέξει η ελληνική κοινή γνώμη και η οποία ελπίζω να λειτουργήσει προτρεπτικά.

Στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».

Εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στην δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.

Παραβιάζει συνεπώς ανοιχτές θύρες όποιος, ίσως από συνήθεια, ζητά να γίνει κάτι που τώρα, μετά από δεκαετίες, γίνεται".

ΠΑΣΟΚ: "Ζήτημα τιμής"

Ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο χαρακτήρισε τη διερεύνηση της καταγγελίας για τραπεζικούς λογαριασμούς βουλευτών στην Ελβετία ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ.Καρχιμάκης.

Από τη πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στον Βήμα 99,5, τόνισε πως "δεν μπορεί να κηλιδώνονται το όνομά μου και η ελληνική Βουλή", ενώ προειδοποίησε με αγωγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

"Έχουμε ζητήσει κατ' επανάληψη από τον Φ.Πετσάλνικο να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής τα πόθεν έσχες, αλλά χρονοτριβεί και υποστηρίζει ότι δεν το επιτρέπει η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων"... "Αν δεν δείξουμε ποιοι είναι οι κλέφτες, τελειώσαμε. Πρέπει να καθαρίσει ο τόπος, πρέπει να αντιδράσουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα υπέβαλαν αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με όσα έχει υποστηρίξει ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ελβετικού Κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδης, για Έλληνες βουλευτές με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καταγγελία για λογαριασμούς βουλευτών στην Ελβετία

SHARE:

24Media Network