Ο ελιγμός Μητσοτάκη με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ανοίγει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι δέσμιος της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αυτή την εβδομάδα.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο. Αλλά ότι η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις βασικές του αρχές και ενδεχομένως και το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα είτε στο υπουργικό συμβούλιο αύριο Τρίτη, είτε (το πιθανότερο) σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ μεθαύριο Τετάρτη. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι νοείται ως τεκνοθεσία, θέτοντας τη διάσταση της προστασίας των δικαιωμάτων παιδιών, που ούτως ή άλλως μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια σήμερα. Είτε γιατί ο ένας εκ των δύο είναι ο φυσικός γονέας είτε γιατί ο ένας εκ των δυό τα έχει τεκνοθετήσει κατά μόνας.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να μην τους έδινε το δικαίωμα τεκνοθεσίας ως παντρεμένο ζεύγος. Γνώριζαν βέβαια προφανώς ότι μία τέτοια ρύθμιση θα ήταν αντισυνταγματική. Έτρεφαν ωστόσο την ελπίδα ότι έτσι θα περνούσε πιο εύκολα το νομοσχέδιο από δεξιές, σαμαρικές και εκκλησιαστικές συμπληγάδες.

Στο Μαξίμου διαπίστωσαν όμως ότι και πάλι δεν θα κάμπτονταν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ το κεντρώο προφίλ της κυβέρνησης θα χαλούσε από (μία ακόμη) αντισυνταγματική “ρετσινιά”. Έτσι εγκατέλειψαν αυτό το σχέδιο. Φέρονται όμως να εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν εμπόδια στα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών όσον αφορά στην παρένθετη μητρότητα, ώστε με αυτό τον τρόπο να ικανοποιήσουν σε ένα βαθμό το συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ.

Ο διπλός στόχος Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, ανοίγοντας τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προτού φέρει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει δύο στόχους.

Πρώτον, να κάμψει τις αντιδράσεις εκ δεξιών και να στερήσει επιχειρήματα από τους διαφωνούντες στο εσωτερικό της ΝΔ. Αυτό εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα επιτευχθεί εφόσον η κυβέρνηση εξηγήσει τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και κυρίως τι σημαίνει τεκνοθεσία.

Ουσιαστικά ο δημόσιος διάλογος θα αποτελέσει ευκαιρία για “μασάζ” σε όσους κόπτονται για “αλλοίωση του θεσμού του γάμου και της οικογένειας”. Σημειωτέον δε ότι ο πρωθυπουργός, σήμερα θα επισκεφθεί το υπουργείο Μετανάστευσης και θα μιλήσει για το μεταναστευτικό, φροντίζοντας και το δεξιό προφίλ του.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης με την εκκίνηση του διαλόγου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θέλει να δείξει στο κεντρώο κοινό ότι δεν φοβάται τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Σημειωτέον άλλωστε ότι σήμερα αναμένεται να καταθέσουν νομοθετικές προτάσεις για το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.

Μένει βέβαια να φανεί εάν η κίνηση αυτή αποτελεί κάτι περισσότερο από έναν επικοινωνιακό ελιγμό του πρωθυπουργού. Και αυτό θα φανεί από το εάν θα δοθεί και χρονοδιάγραμμα, καθώς και ποιο θα είναι αυτό. Δηλαδή εάν ο κ. Μητσοτάκης θα δρομολογήσει την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Ως γνωστόν, υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο επ αυτού. Η μία υποστηρίζει ότι καλύτερα η κυβέρνηση να αφήσει το συγκεκριμένο θέμα για μετά τις ευρωεκλογές. Η άλλη ότι είναι καλύτερα να έρθει η ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο το δυνατόν νωρίτερα και το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί πριν τις ευρωκάλπες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα