Ο Ερντογάν έχει νεύρα: Πώς ερμηνεύουν στην Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ερντογάν έχει νεύρα: Πώς ερμηνεύουν στην Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
AP

Η ελληνική πλευρά διέψευσε τα περί συνάντησης Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, διαβάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις ως σημάδια εκνευρισμού. Διάβημα διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά.

H Τουρκία προκαλεί ξανα και η Αθήνα κράτα την ψυχραιμία της: Στο Μαξίμου θεωρουν ότι τα νέα… τσαλιμια του Τούρκου προεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οφείλονται στον εκνευρισμό της Άγκυρας, η οποία θέλει να επαναφέρει  στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Ερντογάν από τη μια επιλέγει ξανά την τακτική των προκλήσεων, από την άλλη επιδιώκει ταυτόχρονα να φανεί στη διεθνή σκηνή ως υπέρμαχος του διαλόγου με την Ελλάδα. Μάλιστα χθες έκανε λόγο για συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθωριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Ραντεβού όμως δεν έχει κλείσει ούτε έχει ζητηθεί και εξάλλου, όπως επισημαίναν από το Μαξίμου, Μητσοτάκης και Ερντογάν  έχουν τελείως διαφορετικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ και πρακτικα δεν θα συμπέσουν στη Νέα Υόρκη.

Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Άγκυρα προσπαθεί αφενός να πετάξει το μπαλάκι της έντασης στην Αθήνα και αφετέρου να  κλείσει μέτωπα συνεχίζοντας προσπάθεια προσέγγισης της Αιγύπτου, εκδίδοντας στο Κάιρο  24 αντιπολιτευόμενους Αιγύπτιους της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα

Μετά από ένα ήρεμο καλοκαίρι λοιπόν, η Άγκυρα επέστρεψε στην τακτική των προκλήσεων για να δοκιμάσει τα ελληνικά όρια, όπως έκανε π.χ. με την παρενόχληση του γαλλικών συμφερόντων ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που θα διεξάγει έρευνες ανατολικά της Κρήτης για την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε χθες οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex.

Και σήμερα, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

“Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.

Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη”, τονίζει το ΥΠΕΞ.

Ενδεικτικό παντως του εκνευρισμού της Τουρκίας ήταν και η αντίδραση Ερντογάν στην EU MED.

Οι εννέα ηγέτες των χωρών του Νότου της ΕΕ κάλεσαν στην κοινή διακήρυξη τους όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμισαν  ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), φωτογραφίζοντας βέβαια την Τουρκία.

Ο Ερντογάν αντέδρασε κάνοντας λόγο για  ανεπιθύμητες δηλώσεις και μεροληψία από τις χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικες πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργος μετά την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στις 27 στο Παρίσι.

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί και ο κ. Δένδιας, για την εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Στις 23 Σεπτεμβρίου θα  πραγματοποιηθει τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου και στις 24 του μήνα θα πραγματοποιηθει τετραμερήςσυνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και την υφυπουργό Εξωτερικών  των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα