Ο Κασσελάκης, οι εταιρίες και τα 4+1 ερωτήματα

Διαβάζεται σε 3'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης INTIME

Οι απορίες που εγείρονται μετά την παραδοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ότι είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπών εταιριών.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημόσια παραδοχή του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με το ότι κατέχει αλλοδαπές εταιρίες. Αυτή έγινε με ανάρτησή του, ύστερα από την αποκάλυψη του NEWS 24/7, σύμφωνα με την οποία είναι ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της  αλλοδαπής εταιρίας Osios LLC που είναι καταγεγραμμένη στο μητρώο επιχειρήσεων του Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα όσα δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, φαίνεται να δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από όσα απαντούν.

Τα 4 ερωτήματα…

Ερώτημα πρώτο: Πόσες και ποιες εταιρίες στο εξωτερικό έχει ο Στέφανος Κασσελάκης; Ανακύπτει από την απαντητική ανάρτηση στο δημοσίευμα του NEWS 24/7 που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό». Η χρήση του πληθυντικού αριθμού παραπέμπει προφανώς σε περισσότερα από ένα εταιρικά σχήματα, με τα οποία σχετίζεται.

Ερώτημα δεύτερο: Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται (και πάλι με βάση την ανάρτησή του) να μην γνωρίζει αν εμπίπτει στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Όπως δηλώνει «θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών».

Εδώ προκύπτει το -πολιτικό κυρίως- ζήτημα του πώς γίνεται να έχει άγνοια της νομοθεσίας που ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα διαφάνειας ένα πρόσωπο που φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του…Τομεάρχη Διαφάνειας του κόμματος. Τον Παύλο Πολάκη.

Δίχως να συνυπολογίσει κανείς τι πολιτικά σημαίνει η επίκληση άγνοιας νόμου για έναν πολιτικό που έχει την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δηλώνει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας.

Ερώτημα τρίτο: Πώς θα τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο προτίθεται να απεμπλακεί από τη σχέση του με εταιρίες του εξωτερικού; Με βάση τις υφιστάμενες πληροφορίες, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των υπόχρεων προσώπων έχουν λάβει παράταση για την υποβολή τους έως τις 30 Ιουνίου του 2024. Δηλαδή για τους επόμενους 4 μήνες – και σίγουρα πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών – δεν θα μπορεί να υπάρξει θεσμική διαβεβαίωση. Δίχως κανείς να συνυπολογίσει τους πιθανούς χρόνους που απαιτούνται για τέτοιου είδους χειρισμούς.

Ερώτημα τέταρτο: Ανεξαρτήτως του τι πρόκειται να πράξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υφίσταται ήδη θέμα παραβίασης της υπάρχουσας νομοθεσίας;

…και ένα ακόμη…

Από την εξέλιξη της υπόθεσης προκύπτει και ένα ακόμη -αμιγώς πολιτικό- ερώτημα που δεν αφορά ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον πρόεδρό του. Κυρίως αφορά τη Νέα Δημοκρατία.

Καταγράφεται μία -εντυπωσιακή θα έλεγε κανείς- σιωπή και τακτική «χαμηλών τόνων» από το κυβερνητικό κόμμα. Απέναντι σε μία δημοσιογραφική αποκάλυψη που ήδη έχει αναπαραχθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο μόνος σχολιασμός που έχει υπάρξει συνίσταται σε διαρροές.

Πρόκειται για μία πολιτική συμπεριφορά που δεν συνηθίζει να υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία, πολύ περισσότερο μεμονωμένα τα στελέχη της. Ιδίως αν συγκρίνει κανείς τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για ζητήματα διαφάνειας για την εκάστοτε ηγεσία της αντιπολίτευσης. Ακόμη και αν αυτά δεν τεκμηριώνονταν επαρκώς ή δεν τεκμηριώνονταν καθόλου. Πόσο μάλλον όταν συσχετίζονταν με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα