Ο Κικίλιας δείχνει τον Πατούλη και ο Πατούλης τον Σταϊκούρα για τα ρέματα της Αττικής

Διαβάζεται σε 3'
Βασίλης Κικίλιας και Γιώργος Πατούλης
Βασίλης Κικίλιας και Γιώργος Πατούλης George Vitsaras / SOOC

Τις αιχμές για τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων συνεχίζει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής να καρφώνει τον υπουργό Υποδομών.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να σημειωθούν ισχυρές πλημμύρες και στην Αττική, οι αρμόδιοι φορείς… πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε σήμερα νέα αυτοψία στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας και κάρφωσε τόσο την περιφέρεια όσο και τους όμορους δήμους.

“Είμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Απαιτείται λοιπόν όλοι αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή απαιτούνται μέτρα και τώρα, σήμερα, όχι αύριο, όχι μεθαύριο”, δήλωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

“Φυσικά και αυτή η αυτοψία υπογεγραμμένη θα πάει σε όλους τους αρμόδιους προκειμένου για τα δέοντα. Και έχω την απαίτηση όπως μπήκαν και σωστά και καθάρισαν και καθαρίζουν τον Κηφισό ομοίως το ίδιο να γίνει και εδώ στην Ανατολική Αττική.”

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με τη σειρά του “έδειξε” τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα. Και ένιψε τας χείρας του με το επιχείρημα ότι στο ρέμα Ραφήνας έχει εγκατασταθεί εργολάβος και η επίβλεψη εργοταξίων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών.

Σε ανακοίνωση της η περιφέρεια Αττικής επικαλείται ειδικότερα ότι: “Στο ρέμα Ραφήνας πλέον έχει εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο. Συνεπώς , είναι υποχρέωση του Αναδόχου του έργου να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας τη καλή υδραυλική του λειτουργία  κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων.” 

Η περιφέρεια υποστηρίζει επομένως ότι: “Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε εργοταξιακούς χώρους χωρίς να τους ανήκει η επίβλεψη των έργων. Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία”. 

Ο κ. Πατούλης μάλιστα ουσιαστικά καλεί τον κ.Κικίλια να αναζητήσει ευθύνες στο υπουργείο Υποδομών. “Θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του κ. Κικίλια για την εικόνα που αντίκρυσε και πιστεύουμε πως μετά τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιούμε, θα αναζητήσει ευθύνες, τόσο προς την πλευρά όσων ευθύνονται για τον καθαρισμό του ρέματος, όσο και προς την πλευρά όσων δεν τον ενημέρωσαν ως όφειλαν έγκυρα, για το ποιοι έχουν τις ευθύνες αυτές”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει το δικαίωμα στην περιφέρεια και 24 δήμους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να φέρουν εργολάβους και μπουν να καθαρίσουν τις κοίτες ρεμάτων, ποταμών, του Κηφισού, παραπόταμων. Ο κ. Κικίλιας σχολιασε μάλιστα τη Δευτέρα “δεν μπορεί να πνίγονται οι “παρακάτω” επειδή κάποιοι “παραπάνω” έχουν μπαζώσει τα ρέματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα