Ο κίνδυνος να γλιτώσει η Τουρκία από κυρώσεις και το Δεκέμβριο, λόγω κορονοϊού

Ο κίνδυνος να γλιτώσει η Τουρκία από κυρώσεις και το Δεκέμβριο, λόγω κορονοϊού
Μακρόν, Αναστασιάδης και Μέρκελ με μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό. AP

Η άμυνα που χάραξε ήδη ο Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για την Τουρκία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έστω και με τηλεδιάσκεψη.

Ήταν δεδομένο και αναμενόμενο ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν θα λάμβανε σήμερα αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, δεν είναι τυχαίο όμως ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου όπως αποφασίστηκε από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επιβεβαιώθηκε και σε αυτο το κείμενο συμπερασμάτων. Και αυτό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι αποφάσεις για την Τουρκία να καθυστερήσουν και πέραν του Δεκεμβρίου λόγω κορονοϊού.

Κανονικά, για να ληφθούν επίσημες αποφάσεις από την ΕΕ θα πρέπει οι ηγέτες να έχουν συνεδριάσει δια ζώσης, καθως φυσικά δεν είχε προβλεφθεί ούτε η δυνατότητα ούτε η ανάγκη τηλεδιασκέψεων, ενώ είναι γεγονός ότι οι διαπραγματευσεις πρόσωπο με πρόσωπο είναι πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές,

Ο κ.Μητσοτάκης όμως τόνισε πως παρόλο που η φυσική παρουσία είναι βέβαια προτιμητέα, έχουν υπάρξει και άλλες Σύνοδοι που έγιναν διαδικτυακά και ξεκαθάρισε ότι “εάν χρειαστεί να καταφύγουμε στην τεχνολογία και να ληφθούν αποφάσεις, θα γίνει με αυτό τον τρόπο. Δεν θα παραλύσει η λειτουργία της ΕΕ λόγω κορονοϊού, όπως δεν παρέλυσε και το Μάρτιο.”

Σημείωσε ότι επιθυμία και βούληση των ηγετών είναι να συναντώνται δια ζώσης με αυστηρά πρωτόκολλα. Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα πάνε τόσο άσχημα τα πράγματα και ευχήθηκε οι ηγέτες της ΕΕ να συναντηθούν ξανά το Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να πάρει η Ευρώπη αποφάσεις και πως θα αξιολογηθεί και όλη η πορεία της Τουρκίας από τις αρχές Οκτωβρίου και το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα