Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να απομονώσει τον Σαμαρά

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς George Vitsaras / SOOC

Δια της κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ για την τροπολογία για τους μετανάστες, το Μαξίμου επιχειρεί να απομονώσει τον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο… “πρόδωσε” μετά το Γεωργιάδη και ο Βορίδης.

Σε αφορμή για προσωπικό μπρα ντε φερ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά εξελίσσεται η τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα ψηφιστεί αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με στόχο να απομονωθεί ο κ. Σαμαράς.

Και αυτό καθώς εάν καταψηφίσει ή απέχει μόνο ο κ. Σαμαράς, το Μαξίμου θα επικαλεστεί ότι ως πρώην πρωθυπουργός αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και μπορεί να εκφράζει τις δικές του απόψεις. Την ίδια στρατηγική άλλωστε είχε ακολουθήσει πριν από σχεδόν 20 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής απέναντι στις παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αυτό που θέλει να αποφύγει το Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τον κ.Σαμαρά και βουλευτές της ΝΔ. Σημειωτέον ότι είναι δεδομένο πως κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έσπευσε άλλωστε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού να προαναγγείλει το αίτημα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει έτσι να χτυπήσει εκ δεξιών τη ΝΔ.

Κυβισθήσεις σκληρών δεξιών

Πάντως ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, ακόμη και σαμαρικοί, και ιδίως της επαρχίας, θα ψηφίσουν την τροπολογία. Και αυτό καθώς παρόλο που η ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική αποτελεί έναν εύκολο τρόπο άγρας ψήφων εκ δεξιών, τη νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται ήδη τρία χρόνια στη χώρα επιθυμούν οι αγρότες, οι κατασκευαστικές και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Εξάλλου οι βουλευτές προσμένουν τον επόμενο ανασχηματισμό, ελπίζοντας σε μία θέση στην κυβέρνηση…

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι όχι μόνο ανέλαβε την Παρασκευή να απαντήσει στον κ. Σαμαρά εκ μέρους της κυβέρνησης (και βασικά του Μαξίμου) ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ότι αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό πήρε και ο Μάκης Βορίδης στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Βορίδης απαντώντας κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνο Χήτα, επικαλέστηκε ότι η τροπολογία αποτελεί μία έκτακτη λύση σε έκτακτες ανάγκες και ως εκ τούτου υποστήριξε ότι δεν αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης. Ενώ συνομιλώντας με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία.

Ο Σαμαράς δεν έσπευσε να παρακολουθήσει την ομιλία Μητσοτάκη

Κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού αναδείχθηκε πάντως και η ψυχρότητα στις σχέσεις Σαμαρά- Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολούθησε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη από το γραφείο του στη Βουλή και όχι από την αίθουσα της Ολομέλειας, στην οποία εν τελεί εισήλθε αργότερα για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν και παίρνουν οι ερμηνείες για τους βαθύτερους λόγους πίσω από τη νέα αυτή επίθεση Σαμαρά κατά Μητσοτάκη, πέραν του ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει τις (ξενοφοβικές) απόψεις του διαχρονικά.

Είναι επίσης γεγονός ότι και ο κ. Μητσοτάκης είχε “παίξει” και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργός με μία σκληρή δεξιά ατζέντα στο μεταναστευτικό, με την οποία έρχεται τώρα αντιμέτωπος, καθώς αναγκάζεται να αναγνωρίσει μία πραγματικότητα όσον αφορά στη νομιμοποίηση μεταναστών.

Εν τέλει, ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται με την κομματική πειθαρχία να περιορίσει τις “απώλειες” στην ψηφοφορία, αλλά στις ευρωεκλογές θα φανεί εάν τελικά το νέο “χτύπημα” Σαμαρά θα προκαλέσει πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση με απώλειες προς τα δεξιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα