Νέο χτύπημα Σαμαρά κατά Μητσοτάκη: Στην πράξη νομιμοποιούνται οι “παράνομοι μετανάστες”

Διαβάζεται σε 4'
Νέο χτύπημα Σαμαρά κατά Μητσοτάκη: Στην πράξη νομιμοποιούνται οι “παράνομοι μετανάστες”
Αντώνης Σαμαράς SOOC Menelaos Myrillas

Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για την άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, προκάλεσε στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.

Μετά την τελευταία αιχμηρή παρέμβαση του για τα ελληνοτουρκικά και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, “χτυπά” και πάλι την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός προέβη σε μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωση με ακροδεξιά ρητορική κατά της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”. Έκανε λόγο για “αιφνιδιαστική κατάθεση” και χαρακτήρισε λανθασμένη την τροπολογία.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε μάλιστα ότι η τροπολογία “Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!”

Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: “Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα”.

Έσπευσε δε να υπενθυμίσει ότι η δική του κυβέρνηση το 2012-2014 “είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…”.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε μάλιστα ότι: “Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος!”

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγει στη δήλωση του ζητώντας από την κυβέρνηση “να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.”

Σημειωτέον ότι την επόμενη εβδομάδα κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει κατατεθεί η εν λόγω τροπολογία, η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Γεγονός που θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία.

Μία ρύθμιση που μαζεύτηκε και ξανάρθε

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ρύθμιση είχε προωθήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και το Σεπτέμβριο. Οι προαναγγελίες των υπουργών Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για νομιμοποίηση μεταναστών που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες  είχαν προκαλέσει και τότε την έντονη αντίδραση της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Και το Μαξίμου είχε προσπαθήσει να “μαζέψει” το θέμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε τότε δηλώσει ότι “Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ελληνοποιήσεων”. Σημείωσε όμως ότι: “Υπάρχει μία πραγματικότητα της ανάγκης περισσότερων εργατικών χεριών”.

Εξάλλου, ο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλάκις δηλώσει ότι ναι μεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για μετανάστες που θα απασχοληθούν κυρίως εποχιακά σε αγροτικές εργασίες και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση έφερε τελικά την ίδια ρύθμιση με ένα “λίφτινγκ” το οποίο όμως προφανώς δεν αρκεί στη σαμαρική σκληρή δεξιά.

Και άλλα (άκρο)δεξιά βάσανα

Εν τω μεταξύ ήδη η ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παραμένει στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι δεν θα την ψηφίσουν. Οι διαφωνούντες φέρνουν ως πρόσχημα το ζήτημα της τεκνοθεσίας, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σημειωτέον ότι η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει για το ζήτημα αύριο και ήδη οι βουλευτές της ΝΔ νιώθουν έντονη την πίεση της Εκκλησίας και ανησυχούν για απώλεια ψήφων προς τα δεξιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα