Ο Μητσοτάκης “παίρνει πάνω του” τις αυτοδιοικητικές με περιοδείες

Διαβάζεται σε 5'
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Σε Βύρωνα και Κόρινθο σήμερα ο πρωθυπουργός, που θα επισκεφθεί επίσης την Τετάρτη Κοζάνη και Θεσσαλονίκη. Σε ποιες περιφέρειες ποντάρει η ΝΔ και ο παράγοντας του δεύτερου γύρου.

Περιοδείες εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών με στόχο τη στήριξη υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων στους οποίους “ποντάρει” η Νέα Δημοκρατία, ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει καταρχήν σήμερα στο Βύρωνα μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά. Και το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κόρινθο, όπου θα περιοδεύσει μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό.

Στην Αττική εξάλλου η ΝΔ ευελπιστεί ότι μπορεί να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις με νίκη του κ.Χαρδαλιά από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Στο επιτελείο του υποψήφιου περιφερειάρχη προτιμούν πάντως να κρατούν χαμηλούς τόνους. Το σκεπτικό είναι ότι το πρωί των εκλογών οι κάλπες θα είναι άδειες.

Στο γαλάζιοι στρατόπεδο εκτιμούν όμως ότι ο Γιώργος Ιωακειμίδης αν και έχει αυτοδιοικητικές περγαμηνές έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας σε περιοχές του λεκανοπεδίου που δεν γνωρίζουν το έργο του ως δημάρχου, ενώ δεν βοηθά και η γενικότερη πολιτική κατάσταση με το ΣΥΡΙΖΑ. Και αφετέρου ότι ο Γιάννης Σγουρός, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα παλιό πολιτικό πρόσωπο.

Και στην Πελοπόνννησο το στοίχημα με την υποψηφιότητα Πτωχού φαίνεται να αποδίδει για τη ΝΔ. Ο Πέτρος Τατούλης, ακόμη και να περάσει στο δεύτερο γύρο, έχει “ταβάνι”. Είναι άλλωστε εκπρόσωπος “του παλιού”.

Το βασικό ντεσαβαντάζ του κ. Πτωχού αντίθετα ήταν η αναγνωρισιμότητα, όσο όμως αυτή βελτιώνεται, τόσο αυξάνεται και η δυναμική του. Τον κ. Πτωχό εξάλλου έχουν στηρίξει με περιοδείες ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς (που έπαιξε άλλωστε καθοριστικό ρόλο στο χρίσμα της ΝΔ) και κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα δύσκολα για τη ΝΔ στις περιφερειακές

Ο κ. Μητσοτάκης όμως θα βρεθεί την Τετάρτη και σε μία περιφέρεια στην οποία η ΝΔ κινδυνεύει να δει τον επίσημο υποψήφιο της να χάνει εξαιτίας ενός αντάρτη, τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στα “σίγουρα” της Κεντρικής Μακεδονίας και τα όχι και τόσο “σίγουρα” της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει ειδικότερα το πρωί της Τετάρτης στην Κοζάνη μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη. Η ΝΔ δεν έχει άλλωστε άλλο δρόμο από το να επιμείνει μέχρι τέλους στην επιλογή Κασαπίδη, ειδικά από τη στιγμή που διεγράφη ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Αμανατίδης, για το αντάρτικο.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως θεωρούν ότι στη Δυτική Μακεδονία όλα θα κριθούν από το εάν θα περάσει στο δεύτερο γύρο ο κ.Αμανατίδης ή η υποψήφια που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ,  Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Ο κ. Μητσοτάκης το απόγευμα της Τετάρτης θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλα και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά στο δεύτερο γύρο σιωπηλά είχε συνταχθεί με τον κ. Ζέρβα που έχει πασοκικές ρίζες, αλλά και κεντρο- δεξιές συμπάθειες.

Αυτή τη φορά η ΝΔ εξαρχής έχει δώσει το χρίσμα στον κ. Ζέρβα, ο οποίος φαίνεται πως θα δώσει τη μάχη σε δεύτερο γύρο με τον Στέλιο Αγγελούδη, έναν υποψήφιο επίσης με πασοκικό παρελθόν και δεξιά φλερτ.

Τη ΝΔ προβληματίζει επίσης η μάχη των αυτοδιοικητικών στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο επίσημος υποψηφιος Αλκιβιάδης Στεφανής δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει το νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος είχε κατέβει το 2019 ως αντάρτης και είχε κερδίσει.

Πως θα επηρεάσουν τις περιφερειακές εκλογές οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες

Αλλά και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο ανακατεύει την τράπουλα των περιφερειακών εκλογών. Ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχει λάβει ξανά το επίσημο χρίσμα της ΝΔ. Απέναντι του έχει και πάλι τον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος επίσης προέρχεται από τη ΝΔ και διατηρεί στενές σχέσεις με γαλάζια στελέχη.

Το 2019 Μέτιος- Τοψίδης είχαν δώσει μάχη στήθος με στήθος στο δεύτερο γύρο και η μικρή διαφορά, σε συνδυασμό με τον τοπικό γαλάζιο εμφύλιο και τη δυσαρέσκεια για τις πυρκαγιές, μπορεί να φέρει ανατροπή.

Μεγάλο ερωτηματικό για τη ΝΔ αποτελεί μετά τις πλημμύρες και η Θεσσαλία. Το κυβερνών κόμμα δεν απέσυρε το χρίσμα στον Κώστα Αγοραστό, καθώς άλλωστε δεν προλάβαινε να κατεβάσει και άλλον υποψήφιο. Αλλά αποφεύγουν και να βγουν με σημαίες υπέρ του νυν περιφερειάρχη, καλού κακού.

Η ΝΔ, ο Μπέος και ο Κασσελάκης

Εν τω μεταξύ μετά την τραμπούκικη επίθεση του Αχιλλέα Μπέου εναντίον πολίτη, η ΝΔ βρέθηκε να απολογείται για τις αγαστές της σχέσεις με το δήμαρχο Βόλου.

Το γεγονός πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τη ΝΔ να άρει τη στήριξη της στον κ.Μπέο έδωσε την αφορμή στο κυβερνών κόμμα να επισημάνει καυστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως για τις δημοτικές εκλογές η ΝΔ έχει δώσει χρίσματα μόνο σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

“Φαίνεται ότι, εκτός από τη δική του εκδοχή μεταπολιτικής, ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί και τη μετα-αλήθεια! Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη κάθε πράξης βίας κατά πολιτών”, σχολίασε δε η ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα βεβαίως προτιμά να ξεχνά τις φωτογραφίες γαλάζιων στελεχών και του ίδιου του κ.Μητσοτάκη με τον κ.Μπέο παλιότερα, αλλά και μετά την πρώτη πλημμύρα στο Βόλο, χάρη και στην ανακοίνωση Κασσελάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα