Ο Μητσοτάκης τα βάζει πάλι με τον Ανδρέα και διεκδικεί το κέντρο

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

“Λαϊκιστή” χαρακτήρισε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός. “Δεν έχουμε εμμονή με κανέναν, έχουμε μία επιμονή στην ιστορική αλήθεια”, απάντησε ο Μαρινάκης στον Ανδρουλάκη.

Μετά τις κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου στο πλαίσιο της προ ημερησίας για την ακρίβεια στη Βουλή την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατήγγειλε εκ νέου τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό, διεκδικώντας για εαυτόν το ρόλο του εκφραστή του κέντρου, αλλά και της παραδοσιακής δεξιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο podcast «The Rest is Politics» και στους δημοσιογράφους Alastair Campbell και Rory Stewart, αναφέρθηκε καταρχήν στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Ως έφηβος, θυμάμαι τις επικές αναμετρήσεις μεταξύ του πατέρα μου και του Ανδρέα Παπανδρέου.”

Δήλωσε μάλιστα πως: “Βίωσα αυτά που πέρασε ο πατέρας μου ως πρωθυπουργός και όταν έχασε τις εκλογές το 1993, είπα στον εαυτό μου «δεν θέλω να το κάνω αυτό». Ένιωσα μάλλον πικρία. Ήμουν νέος εκείνη την εποχή και είπα: θα σταδιοδρομήσω στον ιδιωτικό τομέα.”

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης “ήταν ένας οραματιστής μεταρρυθμιστής που ήρθε στην εξουσία το 1990, ιδιαίτερα εμπνευσμένος τότε από τη φιλελεύθερη ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς της δεκαετίας του ’80”, και πρόσθεσε:

“Πιστεύω ότι προσπάθησε να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν τα κατάφερε απόλυτα, διότι υπηρέτησε μόνο για μία θητεία. Έκανε, όμως, μεγάλες επανόδους κατά τη διάρκεια της καριέρας του και πίστευε με πάθος ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Ήταν πολέμιος του λαϊκισμού και θεωρώ ότι σίγουρα με ενέπνευσε από αυτή την άποψη.”

“Λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε δίκη – Ήταν λαϊκιστής, αλλά και διανοούμενος”

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης στη συνέχεια ότι ο πατέρας του “είχε επίσης απέναντί του έναν πολιτικό που ήταν πολύ ικανός.” Δήλωσε μάλιστα: “Πιστεύω ότι ένα λάθος εκείνη την εποχή ήταν ότι παραπέμφθηκε σε δίκη ο Ανδρέας Παπανδρέου, αυτό πραγματικά προκάλεσε πολιτική πόλωση και ίσως έκανε τον Παπανδρέου να επιστρέψει πιο ισχυρός.”

Ερωτηθείς τι είδους πολιτικός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά, αλλά ήταν μια πολύ διχαστική περίοδος στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου υπήρξε μια πολύ χαρισματική προσωπικότητα. Ήταν ένας πρωτόλειος λαϊκιστής. Συζητάτε πολύ για τον λαϊκισμό, αλλά ο Παπανδρέου ήταν λαϊκιστής. Υποσχέθηκε τον ουρανό και κατέληξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά ήταν επίσης διανοούμενος και σίγουρα ένας πολύ, πολύ ικανός πολιτικός.”

Σχολίασε πάντως ότι “εκείνα τα δύσκολα χρόνια υπήρχαν μεγάλες διαφορές και νομίζαμε ότι ήταν ο ένας έτοιμος να ορμήσει στον άλλο, υπήρχε ωστόσο ένα επίπεδο σεβασμού. Και η πολιτική εξακολουθούσε να παίζεται με τους κανόνες του παιχνιδιού.” Ενώ υποστήριξε ότι: “Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα τώρα, με την έννοια ότι οι πολιτικοί είναι έτοιμοι να επιτεθούν. Μερικές φορές ξεχνάμε κάθε κανόνα στοιχειώδους ευγένειας στον πολιτικό διάλογο. Αυτό δεν συνέβαινε τότε. Ήταν ξεκάθαρα αντίπαλοι και συνέβησαν άσχημα πράγματα, αλλά θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα τώρα.”

“Δεν έχουμε εμμονή με κανέναν. Έχουμε μία επιμονή στην ιστορική αλήθεια”

Υπενθυμίζεται ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού στον Ανδρέα Παπανδρέου την Παρασκευή στη Βουλή είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για εμμονή με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς σχετικά εν τω μεταξύ στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υποστήριξε: “Δεν έχουμε εμμονή με κανέναν, το αντίθετο. Έχουμε μία επιμονή στην ιστορική αλήθεια. Προφανώς μπορεί να είναι αντίθετη η ερμηνεία που κάνει κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός χώρος. Αυτά έχουν κριθεί, αποτυπώνονται από τους αριθμούς και την καταγραφή της ρητορικής κάθε δεκαετίας”.

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας: “Δεν ακυρώνουμε τα θετικά άλλων κομμάτων, τα έχουμε αναγνωρίσει. Αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η λογική του μαξιμαλισμού, της πλειοδοσίας, του να δίνει μία κυβέρνηση περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία, ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δεκαετία”.

Υποστήριξε επίσης ότι: “Στην ίδια λογική υπέπεσαν ενδεχομένως και άλλα κόμματα. Μία λογική που ήταν ευχάριστη με πρόσκαιρα οφέλη, αλλά ειδικά τη δική μας γενιά και τους νεότερους την πλήγωσε ανεπανόρθωτα” και κατέληξε: “Αυτό που ζήσαμε πριν από λίγα χρόνια κάπου έχει ρίζες, από κάπου ξεκίνησε”.

“Ενώσαμε παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους με πιο προοδευτικές, κεντρώες, ομάδες πολιτών”

Ο κ. Μητσοτάκης σημειωτέον ότι στην ίδια συνέντευξη αφού έβαλλε κατά του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού (αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), διεκδίκησε το ρόλο εκφραστή τόσο του κέντρου όσο και της πατριωτικής δεξιάς.

“Έχουμε αποδείξει ότι μπορείς να κυβερνήσεις από το κέντρο, ότι μπορείς να συγκροτήσεις έναν ευρύ συνασπισμό που περιλαμβάνει ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί πατριώτες ψηφοφόροι, οι οποίοι μπορούν να συνυπάρξουν με άλλους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, να επικεντρωθείς περισσότερο σε πολιτικές προσανατολισμένες στα αποτελέσματα που πραγματικά έχουν όφελος για τους ανθρώπους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Είμαστε επίσης πολύ υπεύθυνοι πατριώτες. Με τον όρο «υπεύθυνοι πατριώτες» εννοώ ότι διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση μάλλον πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επενδύσαμε στην άμυνα. Διαχειριστήκαμε τα θέματά μας με την Τουρκία”, είπε επίσης.

Δήλωσε όμως και ότι “είμαστε κοινωνικά φιλελεύθεροι όταν πρόκειται για θέματα, για παράδειγμα, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που ήταν ένα δύσκολο ζήτημα στην Ελλάδα. Αυτό αναστάτωσε ορισμένους στο κόμμα μου και το καταλαβαίνω απόλυτα. Και γι’ αυτό δεν χρησιμοποίησα ποτέ το «μαστίγιο». Άφησα τους βουλευτές μου να αποφασίσουν κατά συνείδηση.”

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τη Νέα Δημοκρατία την έφερε στο 41%: “Η ικανότητα να ενώσουμε ψηφοφόρους που είναι παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι, οι οποίοι ενδιαφέρονται πολύ για τα πιο πατριωτικά ζητήματα, με πιο προοδευτικές, κεντρώες ομάδες πολιτών. Αλλά η συγκολλητική ουσία που ένωσε αυτούς τους ψηφοφόρους ήταν οι καλές επιδόσεις της οικονομίας. Στο τέλος της ημέρας, αν η οικονομία δεν πηγαίνει καλά, αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, αν δεν μειώσουμε την ανεργία, αν δεν αυξήσουμε τους μισθούς, τότε είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί το περιβάλλον για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής συμμαχίας.”

Νέα μηνύματα σε Βόρεια Μακεδονία – “Δεν μπορώ να φανταστώ τα Δ.Βαλκάνια στην ΕΕ χωρίς τη Σερβία”

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε: “Είχα κάποια πραγματικά ζητήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία συνομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τη σεβάστηκα όμως. Έχουμε προσπαθήσει να συνεργαστούμε με τη Βόρεια Μακεδονία για να τη βοηθήσουμε στο ευρωπαϊκό της ταξίδι. Αλλά για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη, πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σημειώνει πρόοδο σε θέματα που αφορούν στο κράτος δικαίου.”

Σχολίασε επίσης ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων. “Υπάρχει μια νέα δυναμική, επίσης ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην Ουκρανία, και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Γι’ αυτό πρέπει να επιβραβεύσουμε τις χώρες που πραγματικά σημειώνουν μεγαλύτερη πρόοδο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Η Σερβία είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν μπορώ να φανταστώ τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι προσδεδεμένα στην Ευρώπη χωρίς τη Σερβία να είναι μέρος της Ευρώπης. Είναι η μεγαλύτερη χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία. Βέβαια τείνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, οπότε χρειαζόμαστε ένα κατάλληλο σύνολο κινήτρων και αντικινήτρων για να ωθήσουμε τη Σερβία προς την ευρωπαϊκή της κατεύθυνση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα