Ο Μητσοτάκης παίζει ατζέντα “ρεαλισμού” στην οικονομία

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Για ακοστολόγητες υποσχέσεις, που συνεπάγονται χρεοκοπία, κατηγορεί την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι μετρήσεις εν όψει ευρωεκλογών δείχνουν ότι το πρώτο θέμα για τους πολίτες παραμένει η ακρίβεια

Δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και η ακρίβεια παραμένει το κυριότερο θέμα και βασικό κριτήριο ψήφου για τους πολίτες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Θέμα το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει με αφήγημα “ρεαλισμού”.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή κατηγόρησε ειδικότερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ακοστολόγητες υποσχέσεις, οι οποίες – όπως υποστήριξε – οδηγούν στη χρεοκοπία.

Υπολόγισε μάλιστα ειδικότερα το κόστος των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα 45 δισ ευρώ στην τετραετία, εκ των οποίων 2,2 δισ ευρώ το χρόνο είναι η δημοσιονομική επιβάρυνση από μείωση του ΦΠΑ. Φρόντισε δε να αξιοποιήσει το άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Γιάνη Βαρουφάκη, δύο πρόσωπα με αρνητική εικόνα στο δεξιό, αλλά και στο πασοκογενές κοινό, για να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ. 

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Οι πολίτες μπορεί να είναι αγχωμένοι, δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά έχοντας την εμπειρία τη δικιά σας, δεν πιστεύουν ότι αν γίνετε κυβέρνηση θα δώσετε αυτά τα χρήματα χωρίς να χρεοκοπήσει ξανά η χώρα”.

Ενώ δήλωσε: “Η πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ εκεί που θέλετε να μας πάτε”.

Ο πρωθυπουργός όμως επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους και κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για άλλη μία φορά ως “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Για μία ακόμη φορά μάλιστα έβαλλε κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, με το Νίκο Ανδρουλάκη να τον κατηγορεί για εμμονή με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. 

Το κατά ΝΔ οικονομικό αφήγημα των ευρωεκλογών

Αντίθετα υποστήριξε ότι μόνο η ΝΔ έχει ρεαλιστική πρόταση, ενώ υποβάθμισε το πρόβλημα της ακρίβειας. Η δε αναφορά του περί κόστους της φέτας στα 6,28 ευρώ προκάλεσε αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, με το Μαξίμου να παραδέχεται ότι αναφερόταν στην τιμή του μισού κιλού.

Ο κ. Μητσοτάκης σημειωτέον ότι έχει συνδέσει το θέμα της ακρίβειας με τις ευρωεκλογές δια της επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις διαφοροποιήσεις τιμών στα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών σε κράτη μέλη όπως η Ελλάδα.

Θέτει δε το ερώτημα στους ψηφοφόρους, ποιος θεωρούν ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα για αυτό το θέμα, καθώς και για ζητήματα όπως η ενιαία άμυνα, το μεταναστευτικό και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην ΕΕ.

Αλλά και το γενικότερο αφήγημα περί “σταθερότητας” συνδέεται από την κυβέρνηση με την αύξηση των μισθών, η οποία όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός αποτελεί τη μόνη ουσιαστική και μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια.

Η κυβερνητική ρητορική υπονοεί ειδικότερα ότι εάν δεν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα και συνεχιστούν οι “μεταρρυθμίσεις”, στο τέλος της τετραετίας θα επιτευχθεί ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα