Ο Μητσοτάκης υποδέχεται το Βέμπερ στην Αθήνα με το βλέμμα στα πρωτογενή

Ο Μητσοτάκης υποδέχεται το Βέμπερ στην Αθήνα με το βλέμμα στα πρωτογενή
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μ.Βέμπερ και στο βάθος ο πρόεδρος της ΝΔ , Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Από την Ελλάδα ξεκινά επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, στον οποίο ποντάρει η ΝΔ για την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ανθελληνισμού

Στις 28 Μαΐου 1979, ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Λίγο πριν κλείσουν 40 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα και εν όψει ευρωεκλογών, που θεωρούνται πραγματικά κρίσιμες για την Ευρώπη με την άνοδο αντιευρωπαϊκών και ακροδεξιών κομμάτων, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ επέλεξε να ξεκινήσει από την Αθήνα και τον ίδιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την επιλογή Βέμπερ, στην εκλογή του οποίου άλλωστε έχει ποντάρει για την επόμενη ημέρα. Όπως φρόντισε να επισημάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στον Alpha, ο κ.Βέμπερ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που συντάχθηκε με το αίτημα της ΝΔ να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πρόσθεσε ότι μείωση των στόχων για τα πρωτογενή σημαίνει χαμηλότεροι φόροι για όλους τους Έλληνες πολίτες, διερωτώμενος γιατί είναι ανθέλληνας κατά τον Αλέξη Τσίπρα ο κ.Βέμπερ, εφόσον στηρίζει μία δίκαιη διεκδίκηση.

Στην επισήμανση ότι ο Βαυαρός πολιτικός ζητούσε για παράδειγμα να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν λόγω μεταναστευτικού, ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού το 2015 και εστίασε κατά τα λοιπά στο ευρωπαϊκό διακύβευμα, το οποίο όρισε σε δύο λέξεις: Ανάπτυξη και ασφάλεια. Βεβαίως ο κ.Βέμπερ, ο οποιος διατηρουσε καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είχε κάνει σκληρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης και ιδίως το περίφημο πρώτο εξάμηνο του 2015. Ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί μαζί του όσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, ωστόσο τονίζει πως η επομενη κυβέρνηση ως ισότιμος εταίρος θα εκφράζει τις θέσεις της στην επόμενη ηγεσία των Βρυξελλών. Ως προς την κριτικη του ΣΥΡΙΖΑ για νεοφιλελευθερισμό, αυτή η ΝΔ την απορρίπτει ούτως ή άλλως εκ των πραγμάτων.

Ο κ.Μητσοτάκης προφανώς επενδύει στην πρωτιά του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές και στην πιθανότητα να εκλεγεί ο κ.Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν, με την ελπίδα ότι εάν κερδίσει και εκείνος τις επομενες εθνικές εκλογές, θα έχει ένα σύμμαχο στις Βρυξέλλες, παρά τις ομολογούμενες κακές σχεσεις του Βαυαρου πολιτικου με τη Γερμανιδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ- δεν ειναι τυχαιο ότι η καγκελαρια είχε σπεύσει να βάλει φρένο μετά τις δηλωσεις Βέμπερ κατα τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθηνα το Φεβρουάριο. Ωστόσο ο Βέμπερ θα μπορούσε να γίνει ο… Γιουνκερ του Μητσοτάκη, δηλαδή ως πρόεδρος της Κομισιον να παίρνει το μέρος της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις με τους εταιρους, καθώς πρέπει να υπάρξει συμφωνία για να αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή που έχουν υπογραφεί.

Αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο, βγαίνοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης του ΕΛΚ δια της στήριξης σε Βέμπερ, η ΝΔ ελπίζει προφανώς να απαλύνει τις συνέπειες της σκληρής στάσης της απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών στις σχέσεις της με τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα. Και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ακροατήριο, πως “εμείς είμαστε με τους νικητές”- σε αντίθεση προφανώς με το ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρει μεν με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κομμα αλλά ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε επίσης να απαντήσει στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα περί συμπόρευσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ακροδεξιά και στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο “προοδευτικό μέτωπο” πως η μάχη αυτή των ευρωεκλογών είναι απέναντι στην ακροδεξιά. “Το μεγαλύτερο ανάχωμα σήμερα απέναντι σε οποιαδήποτε ακροδεξιά είναι μια ισχυρή κεντροδεξιά. Και ο μεγαλύτερος χορηγός της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο κ. Τσίπρας” υποστήριξε.

Η επίσκεψη Βέμπερ ταυτόχρονα κατά τη ΝΔ θα είναι μία ευκαιρία πανευρωπαϊκής προβολής της ελληνικής ιστορίας, αλλά και του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος της χώρας.

Τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν και τον πρόεδρο της ΝΔ θα ξεναγήσει στην Αρχαία Νεμέα ο αναγνωρισμένος αρχαιολόγος δρ. Στίβεν Μίλερ. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούν το συνεταιρισμό οινοπαραγωγών Νεμέας και θα παρακαθίσουν σε γεύμα με τοπικά προϊόντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα