Νίκος Τόσκας: Ο Ρουβίκωνας μας κάθεται στο στομάχι

Νίκος Τόσκας: Ο Ρουβίκωνας μας κάθεται στο στομάχι
Ο Νίκος Τόσκας 24/7 / Tourette Photography /

Φόβους για αντάρτικο πόλεων εάν κυριαρχήσει η λογική της γενικευμένης αστυνομοκρατίας και καταστολής, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στα "Παιχνίδια Εξουσίας".

Για το Μάτι, τον Ρουβίκωνα, την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και για τους αστυνομικούς που διατίθενται στην προστασία επωνύμων μίλησε, στον News 24/7 στους 88,6 και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού, o πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Ερωτηθείς για την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Τόσκας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Όπως το ‘χει πει ο Σεφέρης, το νερό είναι γλυφό σ’ αυτόν τον τόπο και προσπαθούμε να το κάνουμε πιο κανονικό για να το πιούμε. Προσπάθησα πολλές φορές να ξανασκεφτώ τα πράγματα και μίλησα με πολλούς ειδικούς. Ήταν μια ακραία συμπεριφορά της φωτιάς. Είναι συζητήσιμο αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο ακραία φαινόμενα. Υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το επιχειρησιακό σκέλος και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Έγιναν τακτικά λάθη αλλά δεν υπήρξε ελλιπής προετοιμασία. Εκεί είναι ο καημός και το παράπονό μου, ότι είχε γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Τα λάθη τα επικοινωνιακά είναι άλλο θέμα και άλλο τα λάθη στο πεδίο. Στην Καλιφόρνια μετά τις μεγάλες φωτιές δεν υπάρχει ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων. Είναι σκληρές καταστάσεις και πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, μιάμιση ώρα διήρκεσε όλη η καταστροφή. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι να δημιουργηθούν τέτοιες δομές που να αποτραπεί η επανάληψη. Μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε σύσκεψη (σ.σ σε ερώτηση αν έχει μετανοιώσει για την πρώτη σύσκεψη που είχε μεταδοθεί ζωντανά), πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην ουσία. Δεν υπήρξε απόκρυψη στοιχείων, υπήρξε ασάφεια. Υπάρχουν προτεραιότητες τις πρώτες στιγμές”.

Σε ό,τι αφορά στον Ρουβίκωνα, ο πρώην υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. τόνισε πως “ο Ρουβίκωνας έχει κάνει ζημιά στο πολιτικό επίπεδο στην κυβέρνηση, άρα δεν έχει βάση η κριτική για ανοχή. Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την Αριστερά. Έχουν πιαστεί πολλές φορές, έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Στη ρίψη προκηρύξεων δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, όταν υπάρχουν ζημιές υπάρχει αδίκημα. Η αντιπολίτευση μεγαλοποιεί το ζήτημα, θα ήταν μικρής εμβέλειας αν ήταν σε άλλη χώρα. Αυτή η ομάδα μας κάθεται στο στομάχι, ζημιά κάνει στην κυβέρνηση. Προσπαθήσαμε να ξεδοντιάσουμε την τρομοκρατία και προσπαθήσαμε βήμα βήμα να δημιουργήσουμε μια συνθήκη χωρίς άγρια καταστολή, με ΜΜΕ που μεγαλοποιούσαν το παραμικρό, προχωρήσαμε σχεδιασμένα στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων όπως είναι τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια. Θα είναι λάθος μια πολιτική γενικευμένης αστυνομοκρατίας και καταστολής σαν αυτή που εφάρμοζε η ΝΔ όταν κυβερνούσε, σε μια εποχή έντονων κοινωνικών αντιθέσεων. Ο μεγάλος φόβος είναι να δημιουργηθεί αντάρτικο πόλης. Στη χώρα μας δεν έχει γίνει ενέργεια από πλευράς τζιχαντιστών. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπήρξε προετοιμασία και σχέδιο. Υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκα ότι μπορεί να συμβεί και έγιναν συντονισμένες ενέργειες για να αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος. Ειδικά στην κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος υπήρξε ανησυχία, δεν είχαμε μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων και τους φτιάξαμε, ειδικά για την παρακολούθηση. Η χώρα μας είναι από τις ασφαλέστερες στην Ευρώπη”.

Για τους αστυνομικούς που διατίθενται για την προστασία επωνύμων, ο πρώην υπουργός τόνισε: “Όταν ανέλαβα 3.500 αστυνομικοί φυλούσαν παλιούς και εν ενεργεία δικαστικούς, δημοσιογράφους, παλιούς πολιτικούς. Δεν είχε γίνει μείωση ποτέ γιατί κάθε μείωση έχει τις επιπτώσεις της. Ενας συνάδελφός σας μόλις του αφαίρεσα τον αστυνομικό με χτυπούσε αλύπητα και όταν έδωσα το όνομά του τότε άρχισαν να με χτυπούν εξ ονόματός του άλλοι δημοσιογράφοι, φίλοι του. Όπως και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ είχαν οξύτατες αντιδράσεις όταν έχασαν τον αστυνομικό τους. Υπήρχαν ακόμη και αυτοκίνητα που είχαν διατεθεί για την προστασία δημοσιογράφων.

Μειώσαμε κατά 400 το 2016 και κατά 800 το 2017 Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η μείωση και πρέπει να γίνει αυτό. Είχαμε ακόμη και περίπτωση δικαστικού που είχε πεθάνει αλλά ο αστυνομικός ξέμεινε στη σύζυγό του. Η Όλγα Γεροβασίλη δείχνει τη βούληση να συνεχίσει την προσπάθεια”.

Για την Συμφωνία των Πρέσπων, ο πρώην υπουργός τόνισε πως ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. “Και γι αυτό πιστεύω ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι δύσκολη η συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ. Οι ιδεολογικές διαφορές είναι μεγάλες. Αλλά πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος θα τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι το τέλος. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι τις εκλογές”.

Για τους πυροσβέστες είπε πως κάνουν προσπάθειες ηρωικές. “Εχουμε κάνει συμφωνία με τον Γάλλο ομόλογό μου για την εκπαίδευση των Ελλήνων πυροσβεστών ειδικά στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε κλειστούς χώρους”.

Για τα κίτρινα γιλέκα ανέφερε πως “σημασία έχει τι δημιούργησε την αντίδραση των ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα αλλά και για τη μείωση των φόρων στους πλούσιους. Οι ανισότητες είναι το μεγάλο θέμα στην Ευρώπη. Βλέπω ομοιότητες με καταστάσεις μεσοπολέμου. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος της ακροδεξιάς. Με φοβίζει ότι στην αυθόρμητη κίνηση των κίτρινων γλέκων παρεισφρύουν ακροδεξιές ομάδες. Την ομαλότητα θέλουμε αλλά θέλουμε και τη μείωση των ανισοτήτων”.

Για τις απειλές και τις  επιθέσεις στον Νίκο Κοτζιά με αποστολή σφαιρών κλπ, είπε πως κρύβονται ακροδεξιές οργανώσεις μέσα σε ένα κλίμα για τη διαμόρφωση του οποίου έχει ευθύνες η ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια ο πρώην υπουργός τόνισε ότι υπάρχει το πρόβλημα και όπως είπε, “πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και καταστάσεις. Αυτά που λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προκαλέσουν παρενέργειες. Ζημιά έχουμε από αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Αλλά ας αφήσω και κάποια θέματα που δεν μου φορτώνουν, έχω φορτωθεί τα πάντα”.

Σχετικά με τις σχέσεις αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

Είναι λάθος ότι το 50% των αστυνομικών είναι Χρυσή Αυγή. Ακροδεξιά στοιχεία υπάρχουν σε όλες τις αστυνομίες του κόσμου. Η δική μου εμπειρία δείχνει ότι έχουμε μια δημοκρατική αστυνομία. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι μικρόμυαλοι συνδικαλιστές με χαμηλή επιρροή που εξυπηρετούν κανάλια και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα