Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Αντώνη Καλογιάννη

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Αντώνη Καλογιάννη
Ο Αντώνης Καλογιάννης σε συναυλία τον Ιούνιο του 2006 EUROKINISSI

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για τον θάνατο του σπουδαίου τραγουδιστή, Αντώνη Καλογιάννη.

Τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του σπουδαίου τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη, εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

«Από τη στιγμή που τον ανακάλυψε τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης και τον ανέβασε στη σκηνή, στις ιστορικές του συναυλίες, μέχρι το αποκορύφωμα της επιτυχίας του, ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε πάντα ένας δημοφιλής καλλιτέχνης και ένας ευγενής άνθρωπος» αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Είπε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά κι ένα πλήθος, αγαπητών στο κοινό, τραγουδιών, την περίοδο που ασχολήθηκε κυρίως με το ‘’ελαφρύ”, ερωτικό τραγούδι. Ο Καλογιάννης με την εκφραστική ερμηνεία του, ανάμεσα στο τραγούδι και την γλυκιά αφήγηση, ήταν οικείος και εξέπεμπε τρυφερότητα. Τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας τον θυμίζουν, όπως και το ήθος και τη σεμνότητά του».

Τσίπρας: Σημείο αναφοράς για τους νεότερους καλλιτέχνες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα social media, αναφέρει: “Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Αντώνη Καλογιάννη, ενός πολύ σημαντικού καλλιτέχνη που η ξεχωριστή φωνή του ταυτίστηκε με τη φωνή διαμαρτυρίας χιλιάδων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας την περίοδο της δικτατορίας.

Ο Αντώνης Καλογιάννης ανήκε στη στόφα εκείνων των ερμηνευτών με τις τεράστιες ερμηνευτικές δυνατότητες και δεν είναι τυχαίο ότι μπήκε στη καρδιά των απλών ανθρώπων ως ερμηνευτής πολύ σημαντικών λαϊκών επιτυχιών. Είμαι βέβαιος ότι τόσο από τα τραγούδια του, όσο όμως και για τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για τους νεότερους καλλιτέχνες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει: “Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ένας συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης, υπηρετώντας με πίστη το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Είχε την ευτυχία να συναντηθεί από νωρίς με τον Μίκη Θεοδωράκη και συμπορεύτηκε μαζί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Δικτατορία, συμμετέχοντας σε κάποιους από τους σημαντικότερους δίσκους στη νεότερη ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Αποτέλεσε μία από τις κεντρικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών, στις μεγαλειώδεις πολιτικές συναυλίες που διοργανώνονταν ανά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και κεντρική φυσιογνωμία των μπουάτ της δεκαετίας του ’70, μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα. Με την απόδοσή του στα Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη και του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε να συμπυκνώσει την ερμηνευτική δεινότητα ενός λαϊκού τραγουδιστή με τη διάθεση πρωτοπορίας που πρέσβευαν οι δημιουργοί του, κάτι που εκπλήρωνε ένα από τα βασικά καλλιτεχνικά αιτήματα της εποχής.

Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως τραγουδιστής κυρίως με ερωτικό ρεπερτόριο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες για πάνω από μία δεκαετία. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του”.

ΚΚΕ: Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του αντιδικτατορικού αγώνα

«Με βαθιά θλίψη απευθύνουμε το τελευταίο αντίο σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του αντιδικτατορικού αγώνα, τον τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη. Ο Αντώνης Καλογιάννης έδωσε, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 -1974, εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες. Στην αρχή με τη Μαρία Φαραντούρη και στη συνέχεια με τον Μίκη Θεοδωράκη όταν αποφυλακίστηκε το 1970. Ξεχωριστές στιγμές αυτής της περιόδου ήταν το «Πνευματικό Εμβατήριο» του ‘Αγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» που ερμήνευσε με τη Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975, σε μια ερμηνεία απ’ αυτές που ο Μίκης Θεοδωράκης ονόμασε τραγούδι-ποταμός.

Τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια συναντήθηκε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη, στην πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή του περιλαμβάνονται τραγούδια και πολλών άλλων σημαντικών συνθετών όπως οι Μάριος Τόκας, Αργύρης Κουνάδης, Τάκης Μουσαφίρης. Με την χαρακτηριστική βαθιά φωνή του άφησε ένα έντονο χνάρι στην Ελληνική μουσική.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα