Στουρνάρας: ‘Νόμιμα’ τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Στουρνάρας: ‘Νόμιμα’ τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Διαμάχη για τις ευθύνες στην υπόθεση της Τράπεζα Αττικής και επίθεση σε Προβόπουλο. Χαρακτήρισε "παράνομη" την είσοδο της εισαγγελίας στο γραφείο της συζύγου του

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γιώργο Προβόπουλο για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής με τον νυν διοικητή να καταλογίζει στον προκάτοχό του ότι έχει «ψυχολογικά προβλήματα».

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα» είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής απαντώντας στον κ. Προβόπουλο ο οποίος από το ίδιο βήμα είχε καταλογίσει ευθύνες στον κ. Στουρνάρα για τους χειρισμούς του στην Τράπεζα Αττικής ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. «Εγώ θα πρόσεχα στη θέση του» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας κλιμακώνοντας την επίθεση στον κ. Προβόπουλο. Αντεπιτέθηκε, μάλιστα, στον κ. Προβόπουλο λέγοντας οτι εκείνος ευθύνεται για την Τράπεζα Αττικής. «Ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα να καθάριζε με την Τράπεζα Αττικής. Δεν το έκανε. Το έκανα εγώ» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Προβόπουλου ότι τον είχε ενημερώσει εγκαίρως για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. «Διάβασα την κατάθεση του κ. Προβόπουλου και είπε ότι με ενημέρωσε. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Δεν υπάρχει επιστολή σε μένα» είπε και πρόσθεσε: «προφανώς την έστειλε κάπου αλλού».

Ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση στην εισαγγελία διαφθοράς που διενήργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο διαφημιστικό γραφείο της γυναίκας του για την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Η έφοδος στα γραφεία της γυναίκας μου ήταν παράνομη. Δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που έγινε» είπε ο κ. Στουρνάρας και υποστήριξε ότι ο επιτόπιος έλεγχος έγινα από αναρμόδια όργανα. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα χρήματα τα έλαβε η εταιρεία της συζύγου του δύο χρόνια πριν εκείνος γίνει υπουργός. «Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε πριν γίνω υπουργός» είπε και ανέφερε ότι η εταιρεία της συζύγου συμμετείχε σε ένωση πολλών επιχειρήσεων και μειοδότησε σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ.

Έδειξε Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου για την κρίση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος άφησε, όμως, και αιχμές κατά των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου διαμοιράζοντάς τους την ευθύνη για τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Η δημοσιονομική κρίση των ετών 2008, 2009, 2010 είναι το κύριο αίτιο των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Αντιπαράθεση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική με αφορμή το ύψος των θαλασσοδανείων των ΜΜΕ. Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε αρχικά ότι τα δάνεια των ΜΜΕ έχουν σύνολο 1,31 δις ευρώ και σε καθυστέρηση βρίσκονται μόνο 319 εκ. ευρώ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι με βάση τις καταθέσεις των ίδιων των συστημικών τραπεζών και των καναλαρχών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 680 εκ. ευρώ. Τελικά, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που κατέθεσε δεν είναι επικαιροποιημένα και αφορούν τον Ιούνιο του 2015. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι δεν ενέταξε τα δάνεια που βρίσκονται σε εκκαθάριση και τις αναδιαρθρώσεις. Αντιπαράθεση υπήρξε όμως και για τα ΜΜΕ που έχουν ληξιπρόθεσμα ή καταγγελθέντα δάνεια. Αρχικά ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι όλα τα δάνεια των ΜΜΕ είναι ενήμερα πλην εκείνα του ΔΟΛ και του Πηγάσου. Τελικά κατόπιν παρέμβασης των βουλευτών μελών της επιτροπής ανέφερε ότι έχουν καταγγελθεί και τα δάνεια του Τηλέτυπου.

 “Νόμιμα” τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε επίσης ότι τηρήθηκαν οι κανονισμοί τόσο στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ όσο και των κομμάτων. Μάλιστα ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χώρο των ΜΜΕ φτάνουν μόνο το 25% του συνόλου ενώ συνολικά τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα φτάνουν το 45% του συνόλου. Όσον αφορά τα δάνεια στα κόμματα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι όλα έγινα με βάση το νόμο. «Ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες» είπε και ανέφερε ότι η κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση την εποχή. «Μετά Χριστόν γίναμε όλοι προφήτες» είπε αναφερόμενος στα θαλασσοδάνεια των κομμάτων που φτάνουν τα 420 εκ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα