Ο Τσίπρας καλεί και τους υπουργούς των ΑΝΕΛ να δεσμευτούν ότι δε θα στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ

Ο Τσίπρας καλεί και τους υπουργούς των ΑΝΕΛ να δεσμευτούν ότι δε θα στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (με το βλέμμα στους ΑΝΕΛ) να δεσμευθούν ότι δε θα ταυτιστούν με την προσπάθεια της δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό και άρα η πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. “Να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών 3,5 ετών”, τόνισε.

Διαβεβαιώσεις από ολους τους υπουργούς ότι δε θα στηρίξουν πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας και άρα δε θα ταυτιστούν με την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης με αφορμή το Σκοπιανό, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από όλους τους υπουργούς, με το βλέμμα προφανώς στους ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα στο κλείσιμο της εισήγησης του, ο κ.Τσίπρας έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος βεβαίως διαβεβαίωσε και δημόσια χθες ότι δε θα ψηφίσει πρόταση μομφής που τυχόν θα καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Φαίνεται όμως πως είτε το Μαξίμου δεν εμπιστεύεται απόλυτα τις κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ είτε ανησυχεί για ορισμένους εκ των υπουργών που είναι και βουλευτές των ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα ήταν σαφές.

Οι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ που είναι και υπουργοί είναι η Έλενα Κουντουρά που είναι υπέρ της συμφωνίας, ο Βασίλης Κόκκαλης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο κ.Τσίπρας κατά την εισήγηση του:

Τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό

• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό την εκτίμηση, ότι το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για την Συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Νοέμβρη, στη βάση των προτάσεων του Ιούλη 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα