Ο Τσίπρας στη Βουλή. Ενημερώνει τα κόμματα για τις προτάσεις Ελλάδας – δανειστών

Ο Τσίπρας στη Βουλή. Ενημερώνει τα κόμματα για τις προτάσεις Ελλάδας – δανειστών
Ώρα του πρωθυπουργού στην Βουλή την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην Βουλή σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις. Η πρώτη, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και αφορά στο θέμα των αλλαγών, που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία. Η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση, κατατέθηκε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκο Νικολόπουλο και αφορά στο θέμα της διαπλοκής. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ενημέρωση των κομμάτων στη Βουλή, από τον πρωθυπουργό, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές. Οι ομιλίες των αρχηγών

Λίγα λεπτά κράτησε η συναίνεση μεταξύ Τσίπρα-Σαμαρά στη Βουλή. Στις ομιλίες των δύο αρχηγών αρχικά επικράτησαν χαμηλοί τόνοι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ζητά από τα κόμματα να τοποθετηθούν αν δέχονται ή όχι την τελευταία πρόταση των δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς, κράτησε και αυτός χαμηλούς τόνους, θέτοντας όρους για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Στις δευτερολογίες όμως, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι δανειστές συμπεριέλαβαν στις προτάσεις τους όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανταπάντησε ότι εθνική συνεννόηση δεν γίνεται με ύβρεις και τόνισε ότι “ή θα κάνουμε συνεννόηση με προϋποθέσεις ή θα φέρετε τη συμφωνία να τη δούμε και να κρίνουμε.

“Όλα τα άλλα είναι αστειότητες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση, κοροϊδεύει τον λαό.

Η ομιλία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του ζήτησε συνολική λύση και όχι απλώς μια συμφωνία. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι θεσμοί.

“Δεν πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής, που θα ψήφιζε κατάργηση του ΕΚΑΣ”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ.

“Θεωρώ καθήκον, προτού πάρω τις αποφάσεις μου, να ακούσω τη γνώμη των κομμάτων.

“Τώρα που μας είπαν τι προτείνουν με ακρίβεια, σας καλώ να μας πείτε αν απορρίπτετε ή αν δέχεστε αυτή τη συμφωνία”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι αν οι εταίροι μας δουλεύουν για να υποτάξουν και να θυμώσουν τον ελληνικό λαό, θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

“Παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε και επιμείναμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Πλέον μετά τη χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, είναι πλέον σαφές σε όλους, ότι ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας. Λιγοστεύει για όλους. Η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, είναι η μόνη σοβαρή διαπραγματευτική γραμμή για να πάμε σε βιώσιμη λύση”.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία τις επόμενες μέρες, καθώς θα ακουστούν πολλά και σημείωσε ότι “τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους”.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό να είναι ήσυχος και τόνισε ότι η προσπάθεια θα επιφέρει σύντομα καρπούς.

Διαβάστε όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση και την επόμενη μέρα της συμφωνίας

Σαμαράς: Προσέξτε μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος

Όρους για εθνική συνεννόηση έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση. Εθνική συνεννόηση που όπως έχει γράψει το news247 για τη Συγγρού σημαίνει να συμφωνήσει ο κ.Τσίπρας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή εθνικής ανασυγκρότησης.

“Προσέξτε κ.Τσίπρα μη γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος” είπε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε  ότι η δική του πρόταση φέρνει χειρότερα μέτρα από το mail Χαρδουβελη.

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου της αντιπολίτευσης στη Βουλή και δείτε το σχετικό βίντεο

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα