Τσίπρας από Ιερουσαλήμ: Το ΕΜΠ τέλεσε ιστορικό έργο

Τσίπρας από Ιερουσαλήμ: Το ΕΜΠ τέλεσε ιστορικό έργο

Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός για την τελετή στον Πανάγιο Τάφο. "Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας και ως απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου", δήλωσε

Για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πριν ξεκινήσει η τελετή παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.

"Όταν ενημερώθηκα γι'αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση την διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου", είπε και δήλωσε "διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας και ως απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου".

ADVERTISING

"Το ΕΜΠ τέλεσε ιστορικό έργο. Πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης & ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του".

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε δώρα με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  παρίστατο  στην τελετή παράδοσης του έργου συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, στην Ιερουσαλήμ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός  Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας Γιάννης Αμανατίδης, ενώ την τελετή  παρακολουθούν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας. Παρίστατο και ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο αναπληρωτής γενικού προξένου, Βασίλης Κοΐνης.

Η τελετή έγινε μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου τον οποίο έχουν την ευθύνη να διαφυλάσσουν οι Τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες - το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια παρουσία του πρωθυπουργού, η επιστημονικώς υπεύθυνη των εργασιών Τώνια Μοροπούλου θα παρουσιάσει το έργο στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη συνεργασία δύο συντηρητών του ΥΠΠΟΑ, υπό την διεύθυνση της κ. Μοροπούλου. Οι εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου διήρκεσαν επτά μήνες και το κόστος τους προσέγγισε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίστηκαν οι επικίνδυνες εξωτερικές παραμορφώσεις στο κάτω μέρος του μνημείου, ώστε να επιτραπεί και η απομάκρυνση της μεταλλικής προστατευτικής κατασκευής που είχε τοποθετηθεί περιμετρικά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network