Ο Τζιτζικώστας παίρνει τη σκυτάλη από Αγοραστό στην ΕΝΠΕ

Ο Τζιτζικώστας παίρνει τη σκυτάλη από Αγοραστό στην ΕΝΠΕ
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες της Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Συνάντηση Μητσοτάκη με περιφερειάρχες την Τετάρτη εν όψει της ΔΕΘ και στο περιθώριο η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την Ένωση Περιφερειών τον Οκτώβριο.

Εν όψει της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Τετάρτη στο Μαξίμου τους νέους περιφερειάρχες της χώρας.

Στο περιθώριο της συνάντησης έχει ήδη κλειδώσει σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Ο κ.Τζιτζικώστας θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ2 ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος της ΕΝΠΕ τον Οκτώβριο. Η θητεία του κ.Αγοραστού είχε σημαδευτεί από εσωκομματικές μουρμούρες από πλευράς και της προηγούμενης ηγεσίας της ΝΔ λόγω των θεσμικών καλών σχέσεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σε πρακτικό επίπεδο είχε κριθεί επιτυχημένη ιδίως ως προς τη διασφάλιση χρηματοδότησης στις περιφέρειες.

Στη Λάρισα κάνοντας τον απολογισμό στέκονται ιδίως στην παρέμβαση σε Γιούνκερ για το ΕΣΠΑ το 2015: Με τα capital controls οι περιφέρειες δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έργα γιατί για να λάβουν την κοινοτική χρηματοδότηση έπρεπε να έχουν πρώτα την εθνική συμμετοχή. Ο κ.Αγοραστός τότε είχε επικοινωνήσει με τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος άλλαξε τη διαδικασία δίνοντας την άδεια να λάβουν πρώτα το ΕΣΠΑ πριν την εθνική συμμετοχή για να προχωρήσουν έργα.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα ο κ.Αγοραστός να παραδώσει τη σκυτάλη στον κ.Τζιτζικώστα, την εκλογή του οποίου βλέπουν θετικά και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες αλλά και το Μαξίμου. Πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον έχει αυτή η επιλογή υπό το πρίσμα του Σκοπιανού, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε ασκήσει όπως όλα τα στελέχη της ΝΔ κριτική στη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία όμως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα πρέπει να ζήσει, εξαντλώντας ταυτόχρονα όλα τα περιθώρια πιέσεων για την αποφυγή αλυτρωτισμών κατά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και στηρίζοντας τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας για την προστασία του brand name της Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τζιτζικώστας, ο οποίος ήταν υποψήφιος το 2015-2016 για την ηγεσία της ΝΔ απέναντι στον κ.Μητσοτάκη, είχε στηρίξει το σημερινό πρωθυπουργό στο δεύτερο γύρο, με τη Βόρεια Ελλάδα να παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο στη συνέχεια οι σχέσεις τους είχαν δοκιμαστεί, ενώ σε αντίθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν είχε λάβει αντιπροεδρία του κόμματος, αφού άλλωστε παρέμεινε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όποια ζητήματα υπήρξαν όμως ανήκουν πλέον στο παρελθόν και πλέον θα έχουν ακόμη πιο στενή θεσμική συνεργασία στο πλαίσιο και του νέου ρόλου του κ.Τζιτζικώστα ως προέδρου της ΕΝΠΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα