Ο Βαρουφάκης περιμένει μία δήλωση Μητσοτάκη ότι θα γίνουν περιφέρειες αποδήμων

Ο Βαρουφάκης περιμένει μία δήλωση Μητσοτάκη ότι θα γίνουν περιφέρειες αποδήμων
O Γιάνης Βαρουφάκης MotionTeam

Ευέλικτος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προδιαγράφοντας στήριξη στην κυβέρνηση ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για κυνικότητα.

Με τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, του τελευταίου εκ των πολιτικών αρχηγών που συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισφραγίζεται η επιχείρηση απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο κ.Βαρουφάκης στην ουσία δεν έθεσε κόκκινες γραμμές, καθώς εμφανίστηκε ευέλικτος στο θέμα της δημιουργίας περιφερειών αποδήμων που είχε θέσει. Συγκεκριμένα, και αυτό θα θέσει στο διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα αναλάβει να συγκεράσει τις θέσεις των κομμάτων σε ένα νομοσχέδιο, ο κ.Βαρουφάκης ζητά να περάσει στη συνταγματική αναθεώρηση διάταξη που θα θέτει όριο τα οκτώ χρόνια διαμονής στο εξωτερικό για να ψηφίζει κανείς στην εκλογική περιφέρεια του.

Καθώς και να ξεκαθαρίσει ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο και ότι στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για περιφέρειες αποδήμων. Παραμένει κατά τα λοιπά σταθερά κατά της επιστολικής ψήφου. Δηλαδή ουσιαστικά ζητά οι Έλληνες του brain drain να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, ενώ δέχεται μία δήλωση Μητσοτάκη για τις περιφέρειες αποδήμων ώστε σε δεύτερη φάση να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους και οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους πάντως στη Βουλή ο κ.Βαρουφάκης εκτίμησε ότι δε θα διασφαλιστούν οι 200 ψήφοι γιατί το ΚΚΕ δε θα δεχθεί περιφέρεια αποδήμων- αν και σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη δήλωση του δεν έθεσε κόκκινη γραμμή ως προς το ζήτημα αυτό, λέγοντας απλώς ότι εάν εκπληρωθούν οι υπόλοιποι όροι που θέτει δέχεται να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην επικράτεια.

Ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι θέλει απλώς μία δήλωση Μητσοτάκη στη βουλή για το θέμα των περιφερειών των αποδήμων, αλλά την ίδια στιγμή δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση του οποίου μετείχε το 2015, διότι όπως είπε “ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται με κυνικότητα στη Βουλή”, ενώ χαρακτήρισε “όνειδος” την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετράται η ψήφος Ελλήνων πολιτών στην επικράτεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα