Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είναι εκτός κλίματος για τη Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για τη Χαμάς, αλλά ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ θα λυθεί μόνο με πολιτική λύση δύο κρατών

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Ο Ερντογάν είναι εκτός κλίματος”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε ότι η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, τον οποίο θεσμικά εκπροσωπεί η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως ότι αυτή η στάση του προέδρου της Τουρκίας δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Έκανε λόγο για σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Δήλωσε μάλιστα: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο χρονοδιάγραμμα, όπως έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, για να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το Δεκέμβριο”.

Το μήνυμα προς το Ισραήλ

Ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα όμως έστειλε σαφή μηνύματα και προς το Ισραήλ. Επισήμανε ότι η αναφορά, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε “ανθρωπιστικές παύσεις” στέλνει το μήνυμα ότι:

“Πρέπει το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση και στέκεται στην πρώτη γραμμή ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Επισήμανε επίσης το γεγονός ότι: “Επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση κάτι, το οποίο ενδεχομένως λίγο να είχε παραπέσει ως προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, και αφορά στην τελική πολιτική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι λύση μπορεί να έρθει μόνο με την ύπαρξη δύο κρατών ενώ σχολίασε:

“Αν κάτι φάνηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας. Θα χρειαστεί μία πολιτική λύση. Και η μόνη οριστική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών, που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά.”

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το μεταναστευτικό και η Ουκρανία

Σημειώνεται πως, κατά την παρέμβασή του χθες στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμό της Ενωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε μία λύση που θα περιλαμβάνει μόνο στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν χώρες που δε θέλουν να ακούσουν τίποτε για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πέραν του συγκεκριμένου θέματος.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα επισκεφθεί την επόμενη Παρασκευή το Πεκίνο, αποσυνέδεσε όμως το ταξίδι αυτό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι ήταν προγραμματισμένο εδώ και μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα