Οι νέοι της ΝΔ ζητούν ένα νέο αφήγημα

Οι νέοι της ΝΔ ζητούν ένα νέο αφήγημα

Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα η "ομάδα Πούλιτζερ", των 40άρηδων μη κοινοβουλευτικών. Η πρόταση Παπαμιμίκου για τάσεις στη Ν.Δ και η ομιλία του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη προκαλούν συζητήσεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Οι παρεμβάσεις μη κοινοβουλευτικών στελεχών της γενιάς των 30- 40 στη γαλάζια πολιτική επιτροπή συζητήθηκαν, καθώς -αν και τα πρόσωπα που έδωσαν ένα διακριτό στίγμα έχουν διαφορετικές αφετηρίες και στόχους ο καθένας- κοινός τόπος ήταν το μήνυμα ότι οι νέοι της Νέας Δημοκρατίας ζητούν ένα νέο αφήγημα για το μέλλον της παράταξης.

Τον πιο αντιπολιτευτικό λόγο είχαν τα μέλη της πολιτικής επιτροπής, που ανήκουν στη λεγόμενη  “ομάδα Πούλιτζερ”, την κίνηση 40άρηδων πρώην ΟΝΝΕΔιτών για την οποία έχει γράψει το news247. Η ομάδα αυτή -εκ μέρους της οποίας μίλησαν στη συνεδρίαση της Κυριακής οι Γιάννης Οικονόμου, Βασίλης Τοκάκης και Στάθης Σταθόπουλος- θα έχει σήμερα νέα συνάντηση στο ίδιο εστιατόριο, από το οποίο απέκτησε αυτό το “παρατσούκλι” για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις της.

Εξετάζεται ειδικότερα η κατάθεση ενός πολιτικού κειμένου, αλλά και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με στόχο το διάλογο και με την κοινωνία, πέραν από τα κομματικά όργανα. Ως προς το δεύτερο η ομάδα αυτή έχει επαφές με πανεπιστημιακούς και στελέχη επιμελητηρίων, πάντα της νεότερης γενιάς.

Μέλη της κίνησης έλεγαν ότι μετά την πολιτική επιτροπή τους προσέγγισαν και πολλοί βουλευτές (40άρηδες και όχι μόνον). Σε κάθε περίπτωση η “ομάδα Πούλιτζερ” θέλει να καταστήσει εαυτόν συνομιλητή των όποιων μελλοντικών παικτών, βάσει αρχών όπως λένε μέλη της. Δεδομένη είναι επίσης η αντισαμαρική της διάθεση. Στέλεχος της ομάδας σχολίαζε χαρακτηριστικά ότι η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του θύμισε το “σύνδρομο του Μπούνκερ”, όπως ονομάζεται στην ψυχολογία το φαινόμενο συσπείρωσης γύρω από τον αρχηγό ως αποτέλεσμα της συλλογικής πόλωσης, αλλά με αποκοπή από την πραγματικότητα.

Η ομιλία όμως στελέχους της νεότερης γενιάς που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν αυτή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου και ζήτησε ουσιαστικό, ευρύ και αντιπροσωπευτικό διάλογο για την αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας, τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής φυσιογνωμίας και τη “διαμόρφωση ενός νέου αφηγήματος για την Πατρίδα, μέσα στα όργανα του κόμματος.”

Ο κ.Ιωαννίδης δεν είχε συμμετάσχει στις συναντήσεις της ομάδας Πούλιτζερ, ήταν όμως ένας εκ των προσκεκλημένων στο δείπνο των 14, που είχε διοργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου. Τόσο η στάση του μετά τις εκλογές, όσο και η θεσμική του θέση στην ηγεσία της νεολαίας, έχουν κάνει πολλούς στη Ν.Δ να στρέφουν το βλέμμα στο 31χρονο στέλεχος.

Αλλά και η πρόταση του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου για δημιουργία πολιτικών τάσεων στη Ν.Δ προκάλεσε αντιδράσεις- θετικές, αλλά και ορισμένες αρνητικές, καθώς ο Φίλιππος Ταυρής για παράδειγμα διαφώνησε. Ο κ.Παπαμιμίκος πάντως πιστεύει ότι μία τέτοια απόφαση θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον στο χώρο της κεντροδεξιάς και θα προσδώσει στη Ν.Δ χαρακτηριστικά όχι απλώς κόμματος, αλλά μίας παράταξης που σχηματικά θα διαθέτει ένα πυρήνα αρχών και προσώπων, συνδεδεμένο με τάσεις και πολιτικές κινήσεις. Η πρόταση αυτή δεν τέθηκε προς συζήτηση ή ψήφιση κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής, ο γραμματέας της Ν.Δ όμως θα τη θέσει το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο και του “οδοιπορικού” που εξήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος. Ο κ.Παπαμιμίκος εκ της θέσεως του ως γραμματέας δε συντάχθηκε με τις φωνές περί συνεδρίου και κρατά αποστάσεις από άλλες κινήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network