Οι σχέσεις ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι σχέσεις ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου ήταν εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)

Εγκρίθηκε σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση για τη Σαουδική Αραβία, τις σχέσεις της με την ΕΕ και τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου ήταν εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ εκφράζει την γνώμη του για τις σχέσεις ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας, καθώς το ζήτημα επί σειρά ετών παρέμενε ταμπού, λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων των πολιτικών ομάδων εντός του ΕΚ.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η αρμόδια εισηγήτρια του ΕΛΚ κα Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής:

"Με αυτή την έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει επιτέλους θέση για το πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχέσεις ΕΕ και Σαουδικής Αραβίας. Το τελικό κείμενο της έκθεσης αποτελεί προϊόν συμβιβασμού όλων των πολιτικών ομάδων και μπορώ να πω ότι συνδυάζει ορθώς όλες τις παραμέτρους αυτής της ιδιαίτερης σχέσης. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί όντως έναν σημαντικό εταίρο για την ΕΕ στον τομέα της περιφερειακής σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο. Επιπλέον, η δεσπόζουσα θέση της στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, τις επενδύσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε . Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή, η Ένωση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της σε προφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πράξεις οι οποίες αντιβαίνουν κατάφωρα τις αρχές πάνω στις οποίες η ίδια η Ένωση έχει ιδρυθεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θέση και τα δικαιώματα των γυναικών, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων δεν μπορούν να παραληφθούν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Οφείλουμε μεν να ενθαρρύνουμε την προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία και να παροτρύνουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και στις αξίες που από κοινού έχουμε οικοδομήσει."

SHARE:

24Media Network