Οι τελευταίες ‘πινελιές’ στο νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Οι τελευταίες ‘πινελιές’ στο νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Τι διορθώνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη

Δεν θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση σοβαρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ωστόσο αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και κάποιες λειτουργικές «διαρθρώσεις» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αφορά στο ζήτημα των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων. Η αρχική πρόταση του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη, ήταν οι γενικοί γραμματείς να είναι υπηρεσιακοί. Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο, επέμειναν αυτοί να παραμείνουν πολιτικά πρόσωπα. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να συνυπάρχουν και οι δυο κατηγορίες, κατά το γερμανικό μοντέλο. Έτσι με το νέο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και ο θεσμός του λεγόμενου θεσμικού Γενικού Γραμματέα πενταετούς θητείας, ο οποίος θα επιλέγεται από το Μητρώο Στελεχών. Ωστόσο, διατηρείται παράλληλα και ο θεσμός του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα είναι πολιτικό στέλεχος.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για στελέχη του ιδιωτικού τομέα, να εισέλθουν στη Δημόσια Διοίκηση και να τους αναγνωριστεί πλήρως η προϋπηρεσία και η εμπειρία τους μέσα από τη βαθμολογική τους εξέλιξη. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης πολλές μεταβατικές διατάξεις, αφού η υλοποίηση όσων προβλέπει χρειάζεται χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση

Στο πρώτο κεφάλαιο καθορίζεται η σύσταση Εθνικού ηλεκτρονικού Μητρώου (θα τηρείται στο ΑΣΕΠ) για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο.

Το δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγει διατάξεις για τον νέο τρόπο επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων στα Υπουργεία.

Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται το νέο σύστημα  αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο στη βάση σημαντικών παραμέτρων όπως τα τυπικά και ουσιαστικά  προσόντα του κάθε υπαλλήλου, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων του, ενώ στην τελική του αξιολόγηση  θα προσμετράται, για πρώτη φορά, η βαθμολόγησή του από υφισταμένους του αλλά και τυχόν παρατηρήσεις πολιτών για το έργο που επιτελείται στην υπηρεσία όπου υπηρετεί.

Με διατάξεις στο  τέταρτο  κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγονται διαδικασίες που καθιερώνουν νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο εδώ

Διαβάστε ακόμα στην aftodioikisi.gr:

Νέα αρχή στη διαχείριση των απορριμάτων με πρωτοβουλίες ΚΕΔΕ – Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου

Ποιοι είναι οι νέοι μισθοί των αιρετών της Αυτοδιοίκησης

Ο Κουρουμπλής με τον Πανούση στα μπουζούκια (φωτό)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα