Οι τρεις συν ένας στόχοι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Οι τρεις συν ένας στόχοι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου Eurokinissi

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα έχει τις πρώτες του συναντήσεις με Τραμπ, Ερντογάν, Ζάεφ και Ράμα. Επενδύσεις, κλίμα, αλλά και ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στην ατζέντα και στο βάθος τα πρωτογενή

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τρεις συν ένα στόχους:

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα μιλήσει για την κλιματική αλλαγή, αλλά θα έχει επίσης συναντήσεις κρίσιμες για τα εθνικά θέματα, θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα και θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης με το βλέμμα στα πρωτογενή, ενώ θα έχει και επαφές με ομογενείς εν όψει της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι αυτό, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή στη ΓΣ του ΟΗΕ και τις συναντήσεις του κ.Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ως ένδειξη ότι “η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στο εξωτερικό”. Λένε επίσης ότι: “Η Ελλάδα, μετά την διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις.” Και αναδεικνύουν ιδιαίτερα τη σημασία της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη “ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη ΓΣ στον ΟΗΕ ο οποίος αριθμεί 193 μέλη.”

Κατά τη συνάντηση με τον Τραμπ, αλλά και τις επαφές που θα έχει με επενδυτές, το κύριο θεμα θα είναι φυσικά η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια κλίματος και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εν όψει της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημειωτέον ότι η αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τον ενεργειακό τομέα, τόσο ως προς την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου και διόδου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Και με αυτή τη συζήτηση έρχεται να “κουμπώσει” και το θέμα της Τουρκίας, καθώς ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα κρίσιμα για τα εθνικά θέματα ραντεβού

Ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan (25/9) σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύντομη συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (την Πέμπτη 26/9). Και αυτό ενώ η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο συνεχίζεται, έχει ξεκινήσει νέος γύρος επαφών για το Κυπριακό και οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από τη γείτονα προς τη χώρα μας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα σημαντικά και σταθερά, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στην οποία αποφασίστηκαν νέα μέτρα για έλεγχο των ροών με τη συνδρομή στρατού και λιμενικού. Ενώ χθες η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυψε ότι η Τουρκία επιβάλει μονομερώς αλλαγές στη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ από την δεύτερη δόση των τριών δισεκατομμυρίων που εκταμιεύει η Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, θα περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Διπλωματικά, αλλά κυρίως πολιτικά όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η πρώτη συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας (την οποία επί του παρόντος το Μαξίμου αποφεύγει να αναφέρει με τη νέα της ονομασία…) Ζόραν Ζάεφ, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Αφορμή για τη συνάντηση με Ζάεφ όπως και για τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι απόψε, ειναι η συζήτηση για την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Η ΝΔ που ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών ως κυβέρνηση καλείται να τη διαχειριστεί, έχοντας δεσμευτεί ότι αφού μία διεθνής συμφωνία δε μπορει να ακυρωθεί μονομερώς, η Ελλάδα θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο στο άνοιγμα και κλείσιμο ενταξιακών κεφαλαίων.

Από το Μαξίμου τονίζουν όμως ότι ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και για όλα τα θέματα της διεθνους πολιτικής και στέκονται επίσης ιδιαίτερα στη σημερινή ομιλία του για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ). Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres.

Επίσης την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR).

Στις 26/9 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Μοdi και στις 24/9 με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas στις 23/9.

Επαφές με στόχο τις επενδύσεις και την αλλαγή αφηγήματος

Μεταρρυθμίσεις, μείωση φορολογίας, αναπτυξιακός νόμος, αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ με την οποία όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη η χώρα εξοικονομεί περίπου 70 εκατ ευρώ το χρόνο και βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με την πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συνθέτουν κατά την Αθήνα το πλαίσιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα σε δεύτερο χρόνο να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι κομβική για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ.

Αλλά και οι επενδύσεις είναι “κλειδί” για το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο βασίζεται εν πολλοίς στην υπόσχεση δημιουργίας θέσεων εργασίας και εισροής κεφαλαίων.

“Η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων” λένε κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας τη σημασία των επαφών του πρωθυπουργού στο πεδίο της οικονομίας.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών.

Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg, όπου μεταξύ άλλων ομιλητές θα είναι η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο κ.Μητσοτάκης στις 24 Σεπτεμβρίου θα δώσει το παρών και σε εκδήλωση της Goldman Sachs.

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στην ατζέντα μέσω Νέας Υόρκης

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης (25/9) σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη (26/9) θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Το κατά πόσον θα τη βρει βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version