“Οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ” αναγγέλλει ο Τσίπρας – Τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό

“Οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ” αναγγέλλει ο Τσίπρας – Τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Eurokinissi

"Δεν χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας" διαμηνύει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κόβοντας τη συζήτηση για την εκλογή από τη βάση. Σημαντικότατο βήμα η ενιαιοποίηση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ με τα όργανα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στήριξη του Πάνου Σκουρλέτη.

Σημαντικές αποφάσεις, με αντιδράσεις πολύ μικρότερες του αναμενομένου, για τον ταχύτατο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε πεντάωρη συνεδρίασή της το απόγευμα της Τετάρτης, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν επιθυμούμε απλά την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στη κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση, ενώ απέκλεισε πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά το ενδεχόμενο εκλογής του από τη βάση του κόμματος:  «Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και το τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ταυτόχρονα  ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών», είπε με νόημα στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Τα μέλη της ΠΓ στήριξαν, επίσης, τον Πάνο Σκουρλέτη από τις επιθέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα.

Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ομόφωνα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό του κόμματος:

1. Δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ( ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.

2. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)

3. Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

4. Έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1 Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.

5. Ανοιχτές Συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες  πόλεις.

6. Ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ,με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το πιο ενδιαφέρον εξ αυτών είναι ασφαλώς η δημιουργία ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, η ενιαιοποίση δηλαδή των νομαρχιακών, των Κεντρικών Επιτροπών και των Πολιτικών Γραμματειών ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συμμαχίας, στα μέλη της οποίας θα μιλήσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, μιλώντας στην ΠΓ, είπε μεταξύ άλλων:

«Είναι θετικό πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που μας στήριξε στις εθνικές εκλογές για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά εχθρικό και οι αντίπαλοί μας θα κάνουν ότι μπορούν για να μας απομονώσουν, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, να μας αποκόψουν από τα στρώματα που μας στηρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος να αντέξουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι ο δύσκολος δρόμος, δηλαδή να χτίσουμε δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Και για αυτό το λόγο η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά και κόπο και είναι κομβικής σημασίας».

Για αυτό το λόγο και χαρακτήρισε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος ως μονόδρομο, τονίζοντας πως: «Η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και συνθέτη. Δεν είναι μόνο το ιδεολογικό σκέλος αλλά και το μοντέλο οργάνωσης είναι πολύ κρίσιμο. Το κόμμα και η κομματική δομή και οργάνωση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σε βάθος. Οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο καθημερινότητας για όλους μας, που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο η συζήτηση για τον μετασχηματισμό της δομής και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «αυτός ο δρόμος όμως είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον Γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως δεν θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει τη προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη τη κοινωνική και ιστορική της βάση. Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ σχετικά με την άρνηση του κ. Τσίπρα να εκλέγεται από τη βάση:

«Ο κ. Τσίπρας προτιμά να παραμένει κολλημένος «με τους λίγους» στην καρέκλα, παρά να εκτεθεί στην «κρίση των πολλών».

Τόσο εμπιστεύεται την κρίση τους.

Ζαλισμένος στον χορό των «έξι βημάτων», δηλώνει ότι δεν χρειάζεται «καμία εκλογή από τη βάση»…

Σε αντίθεση με την απευθείας εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, μέσα από μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 405.000 συμπολίτες μας και την καθιέρωση μέσα από το καταστατικό του κόμματός μας, θητείας για τον πρόεδρο.

Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν τι είναι προοδευτικό και τι όχι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα